Ezeket látta már?

Hogyan böjtöljünk? Ez történik a szervezettel a böjt alatt!

hogyan böjtöljünk böjtkúra időszakos böjt

Milyen hatással van az időszakos böjtölés a testünkre és az elménkre? Lehet vele fogyni? Ajánlott-e diéta idején a böjt?

A XI. századig a böjt olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit nem ettek, húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak. Már az időszakos böjt a vallási színezetét elveszítette, és helyette az egészséges életmód, valamint a diéta részévé vált.

Böjti ételek

Ha méregtelenítés, diéta miatt böjtölünk, dönthetünk a beöntés, valamint a vizelet- és hashajtó készítmények, gyógyteák fogyasztása, mérsékelt fizikai aktivitású tornák, jógagyakorlatok, masszázsok mellett is. Fontos azonban, hogy előtte konzultáljunk a háziorvosunkkal!

Az időszakos böjt esetében a böjt ciklikusan ismétlődik, alkalmanként 12-16 (maximum 24) órán át áll fenn. Összességében a szervezet szükségletének megfelelő tápanyag- és energia-bevitel biztosított – az éhezésre jellemző élettani hatások nem, vagy csak részlegesen alakulnak ki. Az időszakos böjtök elméletileg korlátlan ideig fenntarthatóak.

Élettanilag eltér a teljes és az időszakos böjtök hatása is. A teljes böjt esetében csak folyadékpótlás (víz) történik, nincs semmilyen tápanyagbevitel, a szervezet gyakorlatilag éhezik. Az időszakos böjtök esetében kis mennyiségű, általában jellemzően szénhidráttartalmú böjti ételek (zöldség, gyümölcs, gabonatermék) fogyaszthatók. Élettani szempontból a ketogén étrend az időszakos böjtök egyfajta speciális esetének is tekinthető, mert jellemzően egy böjtre jellemző anyagcsere-állapotot tart fenn.

A böjt hatása a szervezetünkre

A böjt hatása szervezetünkre. A böjt hatása szervezetünkre. Forrás: EgészségKalauz

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a legismertebb böjtölési módszerek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

böjt

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához