Ezeket látta már?

Így termeszthet kocka alakú görögdinnyét 3 lépésben

görögdinnye, kocka görögdinnye, kocka alakú gyümölcs, kocka alakú zöldség

Megszoktuk a görögdinnye kerek formáit, de más is lehet. Ráadásul csak görögdinnyéből, de sütőtökből, uborkából sőt az almából is készíthet mindenféle formát.

A görögdinnye számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Nagyszerű forrása a vitaminoknak (többek között az A-, B- és C-vitaminoknak), ásványi anyagoknak és nyomelemeknek, emellett pedig értékes enzimeket tartalmaz. Különösen értékessé teszi, hogy nagyon magas a víztartalma, vagyis ha görögdinnyét eszünk, azzal a szervezetünk számára nélkülözhetetlen folyadékot is pótoljuk. Erre pedig különösen nagy szükségünk lehet a nyári hőségben, amikor nagyobb a kiszáradás rizikója. Az édeskés, jól lehűtött gyümölcsöt pedig még azok is jóízűen ehetik, akik egyébként kevesebbet isznak. A görögdinnye kalóriában szegény, nem tartalmaz sem zsírt, sem koleszterint, így azok is bátran fogyaszthatják, akik szeretnének egy kicsit odafigyelni a testsúlyukra.

Fáj a hasa, pedig csak dinnyét evett? Ez az oka! >>

Japán hóbort a gomb kockásítása

Japánban alkottak először kocka alakú dinnyét, azóta a szigetországban többféle formában, ipari mennyiségben készítik a különös gyümölcsöket. A japán termelők a kocka alakú dinnyéket étkezési célokra értékesítik, a többit a dísztökhöz hasonlóan dekorációként használják fel. A különleges dinnyéket más országokban jóval drágábban mérik, mint a hagyományos, természetes formájú gyümölcsöket.

A szögletes görögdinnye nem csak érdekesen néz ki, de könnyebben tárolható, és biztosan nem gurul ki a hűtőből. Ha szívesen termesztene ilyet, kövesse ezeket az egyszerű lépéseket.

1. lépés

Keressen a kertjében, vagy a teraszán egy tágas, napsütéses helyet. A talajnak, amelybe ülteti, mindig melegnek, nedvesnek kell lennie. Ha hidegebb éghajlaton él, ültesse el a magvakat beltérben, és csak akkor kerüljenek ki a szabadba, ha már megerősödtek, és a kinti hőmérséklet melegebb, és abban a napszakban, amikot a talajt már felmelegítette a napsütés.

2. lépés

A magvak elültetése: a legjobban bevált gyakorlat az, ha három magból álló csoportokba ülteti a magokat, nem túl messze egymástól. Ahhoz, hogy szépen növekedjenek, folyamatosan öntözni kell, mivel a görögdinnyének sok vízre van szüksége. Pontosabban: hetente egyszer-kétszer mindenképp jól öntözze meg őket alaposan. Ahhoz, hogy gyorsabban növekedjenek, tegyen köré mulcsot is.

3. lépés

Ha látja, hogy a növényeken már kerekednek a kis görögdinnyék, hagyja a szárán, és tegye bele egy áttetsző falú, műanyag, vagy üveg dobozba. Kreatív boltokból is rendelhet ilyet, de saját formákkal is kísérletezhet. A lényeg, hogy a doboz kiválasztásakor, mövény körüli elrendezésekor ügyeljen rá, hogy elegendő napfény jusson a növekedő görögdinnyéhez, és könnyen szellőzhessen közben. Sok napfény és víz - ez a finom görögdinnye titka. Öntözgesse kitartóan egészen a betakarításig, ami 80-100 nap is lehet.

Ha úgy gondolja, hogy egy négyzet alakú forma túl unalmas, választhat különböző formákat, például szívet, csillagot vagy akár Buddhát is, és ahogy az alábbi néhány kép is mutatja, nem csak a görögdinnyével kísérletezhet.

Csillaguborka Csillaguborka Forrás: shuttertock.com
Buddha alakú körte Buddha alakú körte Forrás: shuttertock.com
Szív formájú görögdinnye Szív formájú görögdinnye Forrás: shuttertock.com
Forrás: egeszsegkalauz.hu