Ezeket látta már?

Kinőhető-e a gluténérzékenység? Fontos dolgokra figyelmeztet a gyermekgyógyász

gluténérzékenység, glutén, cöliákia, lisztérzékenység, autoimmun betegségek, autoimmun gluténérzékenység

A glutén fogyasztásával összefüggő panaszok már gyermekkorban is megjelenhetnek. Miért és meddig kell szigorú gluténmentes diétát tartani?

A kérdésről dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

Autoimmun gluténérzékenység

A glutén egy fehérje, ami a búzában, rozsban és árpában található. Aki autoimmun gluténérzékenységben szenved és gluténtartalmú ételeket fogyaszt, a lebomlás során keletkezik egy olyan molekula, amely képes kapcsolódni a sejtjeinek felszínén található egyfajta antigénekhez. Az így összekapcsolódott molekulákat az immunrendszer idegen anyagként azonosítja és megpróbálja elpusztítani. Ez a folyamat a vékonybélnyálkahártyán okoz károsodást, következtében akár teljesen el is pusztulhatnak a bélbolyhok, emiatt a súly stagnálása, fogyás is jelentkezhet.

Dr. Balogh Ádám elmondta, hogy a súlyfejlődés elmaradása jellemzően már a huzamosabb ideje fennálló gluténérzékenység következtében jelentkezik. A rossz felszívódást azonban korábban is jelzik bizonyos tünetek:

 • a hasmenés és hasfájás mellett a gluténérzékenység jellegzetes tünete az ún. zsírszéklet, a szervezetben fel nem szívódott zsírok miatt a széklet lazább, jellegzetes zsírfényű lesz,
 • feltűnő a gázos belek, nagy mennyiségű, a bélben levő híg széklet miatt haspuffadás, elődomborodó has,
 • a gyermek fáradékony, vérszegénység is jelentkezhet.

Autoimmun betegségek

A gyermekkorban megjelenő tüneteket tehát egy autoimmun betegség okozza, amit cöliákia vagy lisztérzékenység néven is ismerhetünk – magyarázza dr. Balogh Ádám. Az autoimmun betegségek kialakulásának pontos okait a mai napig nem ismerjük teljesen, de mindenképpen fontos szerepe van megjelenésükben az öröklődésnek. Akinél tehát előfordult a családban cöliákia, vagy más autoimmun betegség, például 1-es típusú diabétesz vagy autoimmun eredetű pajzsmirigybetegség, a gyerekeknél is magasabb a rizikója.

Erről a 11 autoimmun betegségről tudnia kell, hogy időben felismerje

Élethosszig tartó diéta

Az autoimmun betegségeket gyógyítani nem lehet, az érintetteknél tünetmentességet lehet elérni és a további állapotromlást lehet megelőzni a megfelelő kezeléssel. Autoimmun gluténérzékenység esetében ez a szigorú gluténmentes diétát jelenti, amit élethosszig tartani kell. Ellenkező esetben a vékonybél károsodása kiújul és a tünetek is visszatérnek. A hosszú távon kezeletlen autoimmun gluténérzékenység a súlyfejlődés elmaradását okozhatja gyermekkorban, illetve felszívódási zavar és tápanyaghiány is kialakulhat.

Gluténmentes étrend: a búza minden formája tilos!

A gluténmentes étkezésben nem megengedett a búza, az árpa és a rozs fogyasztása. Gyakran felmerülő téma, hogy például bizonyos ősgabonák, a tönkölybúza vagy a durum esetleg a teljes kiőrlésű változat fogyaszthatók-e. A válasz egyértelműen nem, nincs olyan formája a búzának mely egy cöliákiás étrendjébe beleférne. Ami búza, árpa vagy rozs, az egyértelműen tiltólistás összetevő.

Mi a helyzet a zabbal, ha gluténmentesen szeretnék étkezni?

A zabot sok cöliákiás jól tolerálja, számos kedvező tulajdonsága miatt én mindenképp javasolni szoktam, hogy próbálják meg, először csak kis mennyiségben bevezetni az étrendbe – mondja a Budai Allergiaközpont dietetikusa. A gluténmentes étkezés gyakran rostszegény, ha csak a hagyományos gluténmentes liszteket (kukorica, rizs, burgonyakeményítő) használjuk, ezért előnyös lehet a magasabb rosttartalmú zab rendszeres fogyasztása.

Arra fontos figyelni, hogy garantáltan gluténmentes zabot, zablisztet vagy zabpelyhet vásároljunk, hiszen ezen cereália esetében minden normál termék esetében fennáll a keresztszennyeződés lehetősége!

Milyen köret gluténmentes?

A gluténmentes ételek esetében gyakran használt köret a burgonya és a rizs, ám ezek mellett, szintén a rosttartalom növelésének érdekében javasolt más alapanyagokat is kipróbálni.

Gluténmentes köret lehet

 • a quinoa,
 • a köles,
 • a hajdina
 • és az amaránt,
 • de párolt káposzta, saláta is természetesen fogyasztható, gluténmentes fűszerekkel készítve.

Gluténtartalma miatt kerülendő viszont

 • az árpagyöngy, vagy más néven gersli,
 • a bulgur, mellyel igen félrevezető módon török rizs néven is találkozhatunk,
 • és a durum búzából készült kuszkusz is.
Forrás: Allergiaközpont