Ezeket látta már?

Vigyázzon a kiszáradásra a nagy melegben - a dehidratációra ez a 6 tünet hívhatja fel a figyelmet

kiszáradás dehidratáció meleg tünet

Szervezetünk csakis megfelelő hidratáltság esetén képes megfelelően működni. Tudja meg, melyek azok a tünetek, melyek kiszáradást jelezhetnek.

A meleg, párás időjárás növeli az izzadást és a folyadékveszteség mennyiségét, ezért fontos, hogy megelőzze a kiszáradást, mely komoly problémákhoz is vezethet.

Kiszáradáskor nem csak vizet veszítünk, hanem sót és a káliumot is

Az extrém kiszáradt állapot – a WHO (Egészségügyi Világszervezet) meghatározása szerint – azt jelenti, ha valaki a testtömegének több mint 10 százalékát folyadékból veszíti el. Ez az állapot már végzetes, illetve végzetes szövődményekhez vezethet, így mindenképp sürgősségi ellátást igényel.

Amíg csupán a testtömeg 3-4 százalékát veszítjük el, azt hosszabb időn keresztül is alig érezzük meg, 5-6 százalékos folyadékvesztésnél azonban már enyhe kiszáradásra figyelmeztet ez a néhány fontos tünet.

1. ​Rossz lehelet

A nyál antibakteriális hatású, ám a kiszáradás megakadályozhatja, hogy a szervezet elegendő nyálat termeljen. Ha pedig nem termel elegendő nyálat, akkor a baktériumok elszaporodhatnak a szájban, ennek egyik mellékhatása a rossz lehelet.

2. Száraz, kipirosodott bőr

A dehidratáltság jellegzetes tünete a kiszáradt, kipirult bőr. Ha ezt tapasztalja, igyon több vizet, s legyen türelmes, mert némi időbe telik, míg bőr visszanyeri a normális, egészséges megjelenését.

3. ​Izomgörcsök, hőbetegség

Amikor a szervezet sok folyadékot veszít, akkor nem képes megfelelően lehűteni magát, ami úgynevezett hőbetegséghez vezethet. Ennek egyik tünete az izomgörcs, főleg edzés közben. A nyári forróság csak rátesz egy lapáttal, de akár hűvös időben is kiszáradhat és tapasztalhatja ugyenezt, ha nem iszik elegendő folyadékot edzés közben.

4. ​Láz, hidegrázás

A hőségbetegség egyéb tünetei közé tartozik a láz és a hidegrázás. Minél magasabb a láz, annál súlyosabb valószínűleg a dehidratáció. Ezen a ponton fontos, hogy azonnal hűtse le magát, és forduljon orvoshoz.

5. ​Éhség, nagyobb étvágy

Az ételek, édességek iránti vágy nagyon gyakori a dehidratáltságnál, elegendő víz nélkül ugyanis a szervezet nehezen tudja lebontani a glikogént, hogy glükózt szabadítson fel a véráramba, amit aztán a tested üzemanyagként használhatna. Emellett a szervezet abban reménykedik, hogy a táplálékbevitellel egy kis folyadékhoz juthat. Könnyen lehet tehát, hogy amikor azt hiszi éhes, valójában szomjazik a szervezete.

6. ​Fejfájás

Már egy enyhe kiszáradás is okozhat migrénes fejfájást. A kiszáradáson kívül számos más tényező is okozhat fejfájást, ám egy teljes pohár víz azonnali elfogyasztása és további folyadékpótlás a nap folyamán egyszerű módja annak, hogy enyhítsed a fájdalmat, ha valójában a dehidratáltság a felelős.

Normál esetben a folyadékvesztés szomjúságérzést vált ki, így pótoljuk az elvesztett folyadékot. Ha ez nem történik meg, néhány napon belül súlyos kiszáradás lép fel. Ez megváltoztatja a szervezet működését, veseelégtelenséget okozhat, és halálhoz vezethet. A kiszáradás ezen, súlyos formája azonnali orvosi ellátást igényel.

A dehidratáció tünetei

 • enyhe vagy fokozottabb szomjúság
 • hitelen súlyvesztés
 • az ajkak és a nyelv kiszáradnak
 • a vizelet mennyisége csökken, és koncentráltabbá válik (Ez azon is látszik, hogy a színe sötétebb, mint a normál vizeleté)
 • a pulzus és a légzésszám megnő
 • gyengeség, vagy szédülés (különösen álló helyzetben).
 • a bőr láthatóan kiszárad, elveszti rugalmasságát
 • beesett szemek
 • a csecsemőknél a kutacs behorpad

Mit tehetünk kiszáradás gyanúja esetén?

 • igyon sok folyadékot, az alkoholt és a koffeint viszont kerülje.
 • alkalmazzon a rehidratáló készítményt.
 • azonnal forduljon orvoshoz, ha csecsemőn, vagy kisgyermeken jelentkeznek a kiszáradás jelei. Ugyanezt tegye súlyos, csillapíthatatlan hányás esetén is.
 • a beteget szállítsa azonnal kórházba, ha a sokk jelei mutatkoznak rajta.
 • fogyasszon némi táplálékot is, azonban kerülje a magas rost tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket súlyos kiszáradás esetén

Mit tehet az orvos?

Az orvos feltárja a kiszáradás okát, szükség esetén pedig kórházban történő intravénás folyadékpótlást ír elő.

Hogyan előzheti meg a kiszáradást?

Nagymértékű folyadékfogyasztással megelőzhető a kiszáradás, még olyan esetekben is, mint az extrém meleg időjárás, megerőltető testmozgás, hosszan tartó hasmenés. Ha súlyos hányástól szenvedünk, próbáljuk lassan, kortyonként visszapótolni az elvesztett folyadékot.

A kiszáradás megelőzése nagy melegben

Melegben nagyon fontos, hogy ne csak akkor igyon, amikor szomjas, hanem félóránként vigyen be legalább másfél pohár vizet, valamint fogyasszon el ugyanennyi folyadékot 20 – 30 perccel sportolás előtt is.

Egyéb tippek a kiszáradás elkerülésére nagy melegben

 • kerülje a napot a déli órákban, a szabadtéri tevékenységekhez válassza a kora reggeli, vagy az esti órákat.
 • viseljen napszemüveget és védje arcát, nyakát, fülét kalappal a leégéstől. Ez utóbbi ugyanis megakadályozza testünket abban, hogy megfelelően tudja hűteni magát.
 • szellős, laza ruházatot hordjon, amely lehetővé teszi a levegő szabad áramlását, így elpárologtatva az izzadtságot.
 • kerüljük a sötét színű ruhákat, mert ezek több hőt nyelnek el, mint a világos színűek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezzel az egyszerű módszerrel leellenőrizheti a kezéről, hogy elég vizet iszik-e

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: WHO/Mydoctor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához