Ezeket látta már?

Húsvéti recept: mandulás kalács házi narancsmártással

húsvét, mandulás kalács házi narancsmártással

Ha húsvét, akkor kalács, és ha kalács, akkor ezt készítse el - higgye el, megéri!

A mandulás kalács már önmagában is finom, de narancsszósszal tálalva egyenesen mennyei! Ha az egészséges változatot szeretnénk elkészíteni, akkor a lisztet teljes kiőrlésűvel helyettesítsük, a cukrot pedig nyírfacukorral, vagy nádcukorral!

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg vaj
  • 25,5 dkg cukor
  • 2 db narancs és 1,5 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál narancslé
  • 2 db tojás
  • 12,5 dkg liszt
  • 7 g sütőpor
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 5 db narancs
  • 2 db kardamom mag
  • 5 db szegfűszeg
  • 3 db csillagánizs
  • 2,5 dl száraz fehérbor
  • 2,25 dl narancslé
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 12,5 dkg porcukor
  • 2 evőkanál narancslikőr

Elkészítés:

A kalácshoz 12,5 g vajat felolvasztunk egy edényben, és félrehúzzuk. Hozzáadunk 7,5 dkg cukrot, egy csipet sót, 1 db narancs és 1/2 citrom reszelt héját. Visszarakjuk a lángra, és az egészet sima masszává keverjük, majd 3 evőkanál narancslét hozzáöntünk.

2 egész tojást 5 dkg cukorral gőz fölött, habüstben krémesre felverünk, majd a gőzről levéve tovább verjük, amíg kihűl a krém. Gyorsabban kihűl, ha a gőzről levéve hideg (jeges) víz felett verjük tovább. Ehhez keverjük hozzá ezután a narancsos vajat.

12,5 dkg lisztet és 7 g sütőport összekeverünk, és ezt is a krémbe keverjük. Egy körülbelül 2 l űrtartalmú formát (lehet kerek is) kivajazunk. A szeletelt mandulát a kivajazott formába szórjuk. Ezután beleöntjük a masszát is, elsimítjuk a tetejét, és a már előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük.

Miközben sül, elkészítjük a mártást. 13 dkg cukrot karamellizálunk, 2 db kardamom magot, 5 db szegfűszeget, 3 db csillagánizst, az egyik narancs és egy citrom reszelt héját hozzáadjuk. Az egészet jól összekeverjük, majd 2,5 dl száraz fehérborral és 1,25 dl narancslével felöntjük.

15 percig főzzük, majd leszűrjük. 2 evőkanál étkezési keményítőt hideg vízzel elkeverünk, és besűrítjük vele a szószt. Ezután levesszük a tűzről, a narancsot megszabadítjuk a magjától, valamint a hártyájától. hozzáadjuk a szószhoz, és lehűtjük.

A kész kalácsot kivesszük a sütőből, kicsit pihentetjük, majd kiborítjuk a formából. 1 dl narancslét, 12,5 dkg porcukrot és 2 evőkanál narancslikőrt simára keverjünk, és a forró kalácsra öntjük. Majd ha a kalács már kihűlt, felszeleteljük, és a narancsmártással tálaljuk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas koleszterinszint: ne a tojást hibáztassa érte!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

tojás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához