Ezeket látta már?

Méz: ilyen hatással lehet a vércukorszintre és a koleszterinre

vércukor, cukorbetegség, koleszterin, magas koleszterin

A kutatók azt találták, hogy a méz virágforrása és feldolgozási módja hatással volt a méz egészségügyi hatásaira.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő korábban a közösségi csoportjában egy mézfogyasztással kapcsolatos kutatásra hívta fel a figyelmet. A bejegyzésből kiderült, hogy a mézfogyasztás javíthat kulcsfontosságú anyagcsere-mutatókat, köztük a vércukor- és a koleszterinszinttel. Erről jelent meg egy metaanalízis (korábbi vizsgálatok előre meghatározott szempontok szerinti közös értékelése) a Nutrition Reviews szaklap 11. 16-i számában a kanadai Torontoi Egyetem kutatóitól.

"A méz magas (kb. 80%-os, zömmel fruktóz és glükóz, azaz gyümölcs- és szőlőcukor) cukortartalma ellenére a tanulmány megállapította, hogy a mézben található egyéb bioaktív anyagok valószínűleg szív- és érrendszeri vonatkozású anyagcsere-előnyökkel járnak a fogyasztók számára.

A mézben találhatóak a széles körben ismert fenti cukrokon kívül ritka cukrok is (kb. 14%-os arányban), amelyekről kimutatták, hogy mind a rövid, mind a hosszú távú glikémiás eredményeket megváltoztatják.

Az eredetileg azonosított 809 korábbi vizsgálatból a kutatók 18 kontrollos vizsgálatot használtak fel végső elemzésükhöz, amelyben összesen 1105 résztvevőből szerepelt.

Összességében a méz fogyasztása mellett csökkent az összkoleszterin-, a „rossz” koleszterin- és az éhomi trigliceridszint, valamint nőtt a „jó” koleszterinszint. Ezen felül a méz fogyasztása növelte az IL-6 és a TNF-alfa szintet. A méz egyéb jótékony hatásairól nem számoltak be. A kutatók azt találták, hogy a méz virágforrása és feldolgozási módja hatással volt a méz egészségügyi hatásaira. Például az akácméz, a vöröshere méz és a nyers méz különösen kedvező hatásokat mutatott." - olvasható a posztban.

Hivatkozás: Amna Ahmed, Zujaja Tul-Noor, Danielle Lee, et al: Effect of honey on cardiometabolic risk factors: a systematic review and meta-analysis, Nutrition Reviews, 2022;, nuac086.

Tudta? A méz és a lazac nagyon jó barátok - próbálja ki ezt a receptet, és meglátja!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Puffadás ellen - ezt a 7 praktikát javasolja a szakgyógyszerész

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#vitamin

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához