Ezeket látta már?

Kiderült: így okoznak gyulladást a szervezetben a mikroműanyagok

mikroműanyag gyulladás bélrendszer szervek

Szakértők szerint az emberek hetente átlagosan 5 gramm mikroműanyagot fogyasztanak, ami egy hitelkártya súlyának felel meg.

A máj, a vese és az agy szöveteiben is találtak mikroműanyagokat, amelyek a bélrendszerből szívódva vándoroltak más szervekbe. Az Environmental Health Perspectives folyóiratban megjelent egy cikk a University of New Mexico kutatóitól, amely a mikroműanyagok szervezeten belüli vándorlását vizsgálja. A máj, a vese és az agy szöveteiben is találtak mikroműanyagokat, amelyek a bélrendszerből felszívódva vándoroltak más szervekbe.

“Az elmúlt évtizedekben mikroműanyagokat találtak az óceánban, az állatokban és a növényekben, a csapvízben és a palackozott vízben egyaránt” – nyilatkozta Castillo. “Úgy tűnik, hogy mindenhol ott vannak.”

A kutatók négy héten át egerek ivóvizébe tettek mikroműanyagokat, olyan mennyiségben, mint amit az emberek hetente elfogyasztanak. Az eredmények szerint a mikroműanyagok a bélből a májba, vesébe és az agyba is eljutottak, és megváltoztatták a szövetek anyagcseréjét.

“Bizonyos szövetekben az expozíciót követően kimutatható volt a mikroműanyagok jelenléte” - fejtette ki Castillo. “Ez azt jelenti, hogy átjuthatnak a béltraktus barrierén, és beszivároghatnak más szövetekbe. De engem a műanyagrészecskék emberi szervezetben való felhalmozódása is aggaszt. Gondoljunk csak bele: ezek az egerek négy hétig voltak kitéve a mikroműanyagoknak, de mi történhet az emberi szervezettel, ha születésünktől kezdve egészen öregkorunkig mikroműanyagokat fogyasztunk.”

“Megváltozik a sejtek anyagcseréje, ami gyulladásos válaszokat indukál” – magyarázta Castillo. “Például a gyulladásos bélbetegségek (IBD-k) során, mint a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség, ezek a makrofágok gyulladásra hajlamosabbá válnak, és nagyobb mennyiségben lesznek jelen a bélben” – tette hozzá a kutató.

"Kutatásunk következő fázisa azt vizsgálja, hogy az étrend hogyan befolyásolja a mikroműanyagok felvételét" – mondta Castillo. Különböző étrendeket alkalmazva elemzik a mikroműanyagok retencióját.

Castillo doktorandusza, Aaron Romero, a bélmikrobiom változásait is vizsgálja a mikroműanyagok hatására. Castillo reméli, hogy kutatásaik segítenek feltárni a mikroműanyagok lehetséges hatásait az emberi egészségre, és ösztönözhetik a műanyagtermelés és újrafeldolgozás változtatásait.

"Az egészséges bélrendszer fontos az agyra, májra és más szövetekre gyakorolt hatásai miatt, így a mikroműanyagok krónikus expozíciója eddig feltáratlan szisztémás hatásokkal járhat" – zárta Castillo.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mikroműanyagok: vízforralással meg lehet szabadulni tőlük? Itt a válasz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Hivatkozások:

Microplastics make their way from the gut to other organs, researchers find

In Vivo Tissue Distribution of Polystyrene or Mixed Polymer Microspheres and Metabolomic Analysis after Oral Exposure in Mice

Marcus M. Garcia et al, In Vivo Tissue Distribution of Polystyrene or Mixed Polymer Microspheres and Metabolomic Analysis after Oral Exposure in Mice, Environmental Health Perspectives (2024). DOI: 10.1289/EHP13435

Forrás: otszonline
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához