Ezeket látta már?

Nagymennyiségű sajt csökkentheti az LDL-koleszterint?

2012.07.25. Módosítva: 2015.11.04.

Magas telített zsírsavtartalma ellenére, úgy tűnik, hogy a sajt nem emeli a szérum össz- és LDL (káros) koleszterin szintjét. A kutatók összehasonlító vizsgálatot végeztek, ahol normál étrend részeként az egyik csoport kemény sajtot, a másik csoport ekvivalens mennyiségű vajat fogyasztott. Ez a hatás valószínűleg a sajt magas kalciumtartalmának köszönhető, amely segíti a széklettel való nagyobb mennyiségű zsírürítést.

A vizsgálat célja volt a kemény sajt és a vaj fenti tulajdonságának összemérése egy átlagosnak tekinthető étrendben, ahol figyelték a vérnyomás, vérzsírok, vércukor, inzulin szintjének alakulását. Értékelték a széklettel ürített zsírmennyiséget is.

Nagymennyiségű sajt csökkentheti az LDL-koleszterint?

A 6 hetes kontroll alkalmával a szérum összkoleszterin-, LDL-, HDL értékei csökkentek, a glukózszint emelkedett a sajtot fogyasztóknál - szemben a vajfogyasztókkal.

A klinikai megfigyelés érdekes, természetesen senkit nem fogunk arra biztatni, hogy vadul fogyasszon sajtokat, de az bizonyos, hogy a széklettel ürített zsírtartalom-növekedés előnyösnek tartható, normál "keretek" között. (a szerk.)

forrás:

American Journal of Clinical Nutrition

Forrás: MTI