Mindenki ezt nézi most!

Nem is gondolná, de ezek az ételek, rengeteg sót tartalmaznak!

fűszer, só

Nem kell ahhoz sok sót használnunk, hogy túl sok sót fogyasszunk. Rejtett só több élelmiszerben van, mint sejtené!

A 13. századig a só luxuscikknek számított, volt idő, amikor az átlagember számára még a levesbe való só is megfizethetetlen volt. Pont emiatt már a korai évszázadokban is igyekeztek friss és a szárított fűszernövényekkel helyettesíteni a sót.

A sok só az ízérzékünket is elveszi?

Annak ellenére, hogy a különféle fűszerek könnyen elérhetőek, sokszor az ételek ízét mesterséges ízfokozókkal vagy a túlzott mértékű sózással növelik. Ennek következménye lehet, hogy ízérzetünk rossz irányba változik, és még a kellően sós ételt is ízetlennek érezzük, amit ezért még tovább sózzuk. Pedig ezt jobb lenne megelőzni, mivel a hazai lakosság sóbevitele enélkül is bőven meghaladja az ajánlott értéket.

Kenyér és húskészítmények: ezekben van a legtöbb só

A 2014-es Országos Táplálkozás- és Tápláltsági Állapot Vizsgálat alapján a napi átlagos sóbevitel legnagyobb része a kenyér és pékáruk, illetve a húskészítmények (felvágott, kolbász, konzerv) fogyasztásából származik nők és férfiak körében egyaránt. Emellett a zöldségkonzervek és savanyúságok, a sajtok és egyéb élelmiszerek is hozzájárulnak a sóbevitelhez.

A túlzott mértékű tartós sóbevitel a magasvérnyomás-betegség kialakulásának rizikófaktora, még a gyerekeknél is. A magas vérnyomás pedig az agyvérzés és a szív-érrendszeri betegségek kockázati tényezője. Ezért nagyon fontos a sóbevitel mérséklése, különös tekintettel azoknál, akiknél már fennáll valamilyen szív-érrendszeri betegség.

Fűszerekkel is pótolható a só

Az angliai Reading Egyetem kutatói érdekes kísérletet végeztek arra vonatkozóan, hogy mi történik, ha csökkentik az ételek sótartalmát.

A résztvevőket három variációban elkészített paradicsomlevessel tesztelték: volt egy hagyományos leves, emellett két 57%-kal csökkentett sótartalmú leves, melyek közül az egyiket oregánóval és más fűszerekkel ízesítették, míg a másik csökkentett sótartalmú leveshez nem adtak további fűszereket.

A vizsgálati alanyok többször is megkóstolták a leveseket. Az első körben mindhármat megkóstolhatták, melyek közül egyértelműen a hagyományos volt a nyerő. A következő kóstolásra 3 nap után került sor, de ekkor már csak egyfajta levest kóstolhattak.

8 fűszer, amit sokan nem jól használnak - kattintson tovább!

Azt vizsgálták, hogy az első kóstoláshoz képest, az újra kóstolt mennyire ízlik majd a résztvevőknek. Érdekes módon ekkor szignifikánsan megnőtt az oregánó ízesítésű leves kedveltsége.A tanulmány azt is vizsgálta, hogy a résztvevők mennyire érzik sósnak a különböző leveseket.

A fűszerezés nélküli csökkentett sótartalmú levest szignifikánsan sótlanabbnak találták a hagyományos leveshez képest, azonban nem észlelték a különbséget a hagyományosan sózott és a csökkentett sótartalmú, fűszeres leves sóssága között. A vizsgálat rámutat arra, hogy az ízpreferencia alakítható, szokás kérdése, ki mit érez sósnak.

Ha semmiképp sem tudunk lemondani a só ízéről, próbáljuk ki a vasfüvet, mert enyhén sós íze miatt alkalmas a só helyettesítésére.

forrás: MDOSZ

Forrás: EgészségKalauz