Ezeket látta már?

Pékáruban, étrend-kiegészítőkben lévő ételszínezéket tiltanak be Magyarországon is - ezt az E-számot figyelje

GettyImages-gyógyszer-tabletta

Nyártól beltiltják a titán-dioxid használatát Magyarországon is, mert nem zárható ki, hogy daganatos megbetegedéseket is okozhat.

A titán-dioxid, vagyis az E171 elnevezésű élelmiszer-adalékanyag használatát tiltotta be a közelmúltban az Európai Bizottság – közölte Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági igazgatója. Az E171-et különböző étrend-kiegészítők fehérítő anyagaként használták, de pékárukban, rágógumikban, édességekben, italfehérítőkben, üdítőitalokban, italporokban is megtalálható. - írja az Infostart.

Változhat több termék színe

Mivel az élelmiszeriparban sok helyen alkalmazták, ezért augusztus 7-ig még előállíthatók ezzel az adalékanyaggal élelmiszerek. Pleva György hozzátette, hogy a titán-dioxiddal kapcsolatban nem jelenthető ki, hogy nem okoz élelmiszer-biztonsági kockázatot, például nem zárható ki genotoxikus hatás, ezért az Európai Bizottság a betiltása mellett döntött.

Egyelőre nincsen olyan adalékanyag, amelyikkel a gyártók tudnák helyettesíteni, ezért előfordulhat, hogy több terméknek más lesz színe, vagy más élelmiszer-összetevővel fogják tudni kiváltani az intenzív fehér színt. A Nébih igazgatója kiemelte azt is, hogy az augusztus 7-ig a titán-dioxiddal készült termékek a lejárati idejükig még forgalomban maradhatnak.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége örül a döntésnek, mert az E171 elnevezésű élelmiszer-adalékanyag betiltása a fogyasztók biztonságát szolgálja. A titán-dioxid ugyanis daganatos betegségeket is okozhat.

Ezekben a termékekben használják a titán-dioxidot

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) még tavaly több ezer tanulmány elemzése után jutott arra a következtetésre, hogy az E171 adalékanyagnak DNS-t károsító hatása és rákkeltő nem zárható ki, ezért javasolta a Európai Bizottság a betiltását.

C-vitamin: tényleg annyi van az étrend-kiegészítőben, gyümölcslében, amennyit ráírnak? - olvasson tovább!

A titán-dioxidot napvédő krémekben is használják - mivel erősen szórja és visszaveri a fényt -, azonban az élelmiszeriparban is elterjedt, leginkább ételszínezőként a fehér élelmiszerekben. A fehér csokoládét, a rágót, a szószokat, mártásokat, de még a porcukrot is ezzel színezik nem egy gyártónál. Sőt, használják gyógyszerek és fogkrémek színezésére is.

Forrás: infostart.hu