Ezeket látta már?

Pénzkidobás a legtöbb étrend-kiegészítő vitamin?

vitaminok, d-vitamin, c-vitamin

Egy új kutatás szerint az egészséges emberek feleslegesen költenek étrendkiegészítőkre, ugyanis nincs rá szükségük.

A JAMA szaklapban publikált friss tanulmány szerint a legtöbb embernek nincs szüksége étrend-kiegészítőkön keresztül szedett vitaminokra, ezek egyszerű pénzkidobást jelentenek – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben, amit a 24.hu szemlézett. Az USA-ban 2021-ben közel 50 milliárd dollárt költöttek vitaminokra és étrend-kiegészítőkre.

A kutatás szerint az, aki egészséges, nem kell, hogy étrendkiegészítőkre költsön. A kutatók 84 tanulmány vizsgáltak meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy nincs arra elég bizonyíték, hogy a különböző multivitaminok és az ehhez hasonló étrend-kiegészítők fogyasztása segítene megelőzni a szívproblémákat, vagy a daganatokat.

Dr. Jeffrey Linder, a Northwestern University belgyógyászati osztályának vezetője szerint puszta pénzkidobás a megelőzés céljából vásárolt értend-kiegészítő, az orvos sokkal inkább az egészséges étkezésre és a mozgásra helyezi a hangsúlyt.

Azt kiemelték, hogy nem azt mondják, hogy ne fogyasszunk vitaminokat, de nem tartják annyira hasznosnak, mint amennyit az emberek elvárnak egy-egy készítménytől.

A béta-karotin-kiegészítők mellőzését azonban javasolták, továbbá az E-vitamin-kiegészítők szedését sem tartják megalapozottnak, ugyanis nincs nettó előnye a halálozás, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a rák csökkentésében.

Olvasson tovább! Mi a „NAC vitamin”? Csodaszer vagy átverés?

Forrás: EgészségKalauz