Ezeket látta már?

Receptek: tonhal aszalt szilvával (epebetegeknek - cukorbetegeknek)

2011.05.18. Módosítva: 2015.11.04.

Új sorozatunk első darabjait látják ma... ételreceptekkel szeretnénk kedveskedni az olvasóknak. Elsősorban olyan recepteket teszünk majd közzé, amelyek valamely krónikus betegség esetén lehetnek hasznosak, benne a hozzávalók, az elkészítés módja, és az energiatartalom. Jó étvágyat kívánunk!

Tonhal aszalt szilvával

Receptek: tonhal aszalt szilvával (epebetegeknek - cukorbetegeknek)

Egészségmegőrző, fekélybeteg, cukorbeteg, és epebeteg számára is ajánlható recept.

Hozzávalók (1 főre)

150 g tonhal vagy busa

0,5 dl halalaplé

5 g margarin

25 g aszalt szilva

30 g tejföl

csipet bazsalikom, kakukkfű max. 1/2 - 1/2 g

1 g citrom

1 g só

Epebetegeknek:

Az alaposan megmosott aszalt szilvát langyos vízbe beáztatjuk. A felengedett,szeletekre vágott halat megsózzuk, és szűrt citromlével meglocsolva egy órán át pihentetjük. Majd minden szeletbe belegöngyölünk 1-2 szem magozott szilvát. A szeleteket hústűvel összetűzzük, margarinnal kikent tűzálló tálba egymásmellé rakjuk. Megszórjuk kakukkfűvel, bazsalikommal. A megmaradt szilvát is rárakjuk. A halalaplevet citrommal ízesítve tejföllel elkeverjük, enyhén sózzuk. Ezt a halszeletekre öntjük. Alufóliával lefedve, előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Burgonya pürével tálalhatjuk.

Cukorbetegeknek:

Az előzővel azonos, kivéve: csak 3 g margarint, és 15 g szilvát használjunk. Tejfölből a zsírszegény javasolt és csak 20 g mennyiségben.

Energiatartalma:

1 főre 99,1 kJ (23,7 kcal)

Forrás: EgészségKalauz