Ezeket látta már?

Már lefekvéskor kikészíti a vizet, hogy ébredéskor rögtön igyon belőle? Nem biztos, hogy jól teszi

reggeli vízivás, éhgyomorra, ébredés után,

Valóban jót tesz, ha ébredés után, éhgyomorra rögtön vizet iszunk? Ezt gondolják az orvosok a kérdésről.

A reggeli "vízterápia" lényege, hogy reggel ébredés után azonnal igyunk meg éhgyomorra egy jó nagy pohár vizet

Biztosan hallotta már azt a tanácsot, hogy igyon meg reggel (fontos, hogy éhgyomorra) egy jó nagy pohár vizet, és hogy ez a legjobb, legegyszerűbb módja annak, hogy egészséges maradjon, vagy megalapozza az egész napi hidratáltságát. Tényleg igaz, valóban érdemes a reggeli rutin első lépéseként bevezetni ezt a szokást? Kiderült, a válasz nem egyértelmű igen, vagy nem. A Real Simple körbejárta a témát, orvosokat, szakértőket kérdezve meg arról, hogy van-e ennek a szokásnak különösebb értelme, egészségügyi előnye, éremes-e ezt a reggeli szabályt követni?

Miért érdemes reggelente először vizet inni?

A víz nélkülözhetetlen, esszenciális tápanyag, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tud belőle eleget előállítani az alapvető szükségleteinek kielégítéséhez. Külső forrásokból (azaz hidratáló ételekből és italokból) folyamatosan kell pótolnia ahhoz, hogy egészséges maradjon - életben maradjon.

"Az emberi test körülbelül 60 százaléka vízből áll, ami arány az életkor, a nem és a hidratáltsági szint alapján némileg változik" - mondja Casey Kelley, a Case Integrative Health alapítója és orvosigazgatója. A szervezetnek vízre van szüksége az ízületek kenéséhez, a testhőmérséklet szabályozásához, a tápanyagok szállításához, valamint a vizelettel és az izzadással történő kiválasztáshoz, hogy csak néhány olyan biológiai funkciót említsünk, amely nagyban függ a megfelelő hidratáltságtól.

Szervezetünk természetes módon minden nap veszít vizet olyan normális folyamatok révén, mint a pisilés, az izzadás, vagy akár a kilégzés. Néhány tényező - például a testmozgás, a meleg időjárás vagy bizonyos gyógyszerek - még gyorsabbá tehetik a folyadékvesztést. De függetlenül a konkrét vízigényétől, egy dolog biztos: minden nap vizet kell inni.

Amikor alszik, értelemszerűen nem ihat, a szervezete viszont egész éjszaka dolgozik, folytatja a folyadékfelhasználást, anélkül, hogy vízutánpótlást kapna. Ebből a szempontból a reggeli ébredéskor történő vízivás mindenképpen egészséges előnyökkel járhat.

A reggeli hidratálás jót tesz, de nem feltétlenül szükséges

A dolgok itt válnak árnyaltabbá: bár az éhgyomorra vizet ivás szokása lehet akár egészséges (vagy nem ártó), mégsem ettől függ a jó napi hidratáltságunk. A legfontosabb dolog ugyanis az, hogy összességében igyunk elég vizet egész nap.

Az ébredés utáni vízivás legfőbb előnyei

- A hidratáltság megőrzésének egészségügyi szempontjait a nap folyamán vizsgálva értelmezzük, nem pedig egy kimondott napszakban, és nem köthető a vízivás előnye se étkezésekhez, sem sorrendiségekhez: semmivel sem hidratálunk jobban ha például reggeli előtt iszunk vizet, mintha utána - hangsúlyozta az orvosigazgató - Nem rossz az, ha rögtön ébredés után vizet iszunk, vagy épp evés előtt válik szokásunká a vízivás, de azzal sincs semmi baj, ha nem kötjük efféle szabályokhoz magunkat.

1. Rehidratál a vízszükében telt éjszaka után

Alvás közben természtesen nem iszunk, de a szervezet akkor is dolgozik a vízzel, így reggelre valamennyire mindenképp jó hidratálni néhány korty tiszta vízzel - ezt a késztetést, szomjúságot valószínűleg ön is érzi, amikor az ébresztő megszólal. Különösen igaz ez, ha nyitott szájjal alszik, éjszaka meleg volt a szobában, de akkor is, ha előző este alkoholt fogyasztott.

2. Növeli az energiaszintjét

Sokan úgy találják, hogy ha friss vízzel kezdik a napjukat, az segít felébredni, aktívabbá válni. A dehidratáció (ami ugyebár természetes módon, alvás közben következik be) fáradttá, szédülékennyé tehet a National Library of Medicine szerint is. A reggeli vízivás segíthet megelőzni ezt, hiszen gyorsan beindítja a rehidratációs folyamatokat, így biztosítva, hogy a szövetek és szervek minél előbb megkapják a szükséges folyadékot.

3. Növeli a szellemi teljesítőképességet

Hasonlóképpen segíthet a reggeli folyadékpótlás maximalizálni a szellemi éleslátást és a produktivitást. A kiszáradás az agyi ködhöz és a fejfájáshoz is kapcsolódik – így a reggeli egy pohár víz elkortyolása kiváló módja a mentális teljesítmény fokozásának. Még az enyhe kiszáradás is összefügg némi rövid távú memóriavesztéssel és koncentrációs veszteséggel, ezért ha gorsabban észhez akar térni reggelente, igya meg azt a pohár vizet, hozzájárul majd, hogy napközben is toppon legyen.

4. Serkenti az anyagcserét

Nem számít a napszak, a vízivás felpörgeti az anyagcserét. A friss, hideg víz bekapcsol egy termogenezisnek nevezett mechanizmust a szervezetben. Ez leegyszerűsítve úgy néz ki, a hideg víz felmelegítésével rákapcsol az anyagcsere is - akár 30 százalékkal is jobbn működhet ilyenkor -, és körülbelül egy órán át ezen az emelt fokozaton maradva dolgozik. De mivel a hidegindukált termogenezis nem időfüggő, nem feltétlenül kell ezt a folyamatot épp a reggeli étkezés előtt kihasználni - bár mindenképpen egy lehetőség, ha már ébredés után aktivizálni szeretné az anyagcseréjét.

5. Támogatja a jó emésztést

Az egészséges emésztéshez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott vízivás. A folyadékpótlás segít enyhíteni a székrekedést, ami a dehidratáció gyakori mellékhatása. Ezért, ha hajlamos a székrekedésre, az ébredés utáni vízivás szépen beindítja majd a rehidratációs folyamatot, mozgásba lendülnek a belek, és megérkezik a székelési inger.

6. Csökkenti az éhségérzetet

Ha nem nagy híve a reggelizéseknek, ha nincs ideje enni, vagy azért nem szereti a reggeli étkezést, mert csak még éhesebbnek érzi magát utána, akkor segíteni fog gondján a reggel éhgyomorra elkortyolt nagy pohár víz. Ahogy egy 2018-as tanulmány megjegyzi, a reggeli vízivás elnyomhatja az éhségérzetet. Gyakori ugyanis, hogy összekeverjük a szomjúságérzetet az éhségérzettel, így ebből a szempontból a folyadékpótlás csökkenti a nassolás vagy a túlevés iránti késztetést.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől zsibbad a kezem? Van, amikor pajzsmirigyzavar áll a háttérben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hidratáció

Forrás: Real Simple
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához