Csak egy falat volt – de valóban ártalmatlan a mosatlan zöldség és gyümölcs?
Ön mindig megmossa a zöldségeket, gyümölcsöket?
Egy-egy mosatlan gyümölcs ritkán okoz azonnali problémát, ennek ellenére fontos, hogy fogyasztás előtt mossa meg a zöldségeket és a gyümölcsöket. érdemes beépíteni a napi rutinba a mosást. A rendszeres tisztítás nemcsak a betegségek kockázatát csökkenti, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy az ételei tovább frissek maradjanak.
Minden friss terméket meg kell mosni?
Ideális esetben: igen. Sandra Eskin, a Stop Foodborne Illness igazgatója szerint ha ivóvizet használ, mindig érdemes leöblíteni a friss zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt. Akkor is, ha tisztának tűnnek.
A felületükön ugyanis maradhatnak olyan láthatatlan szennyeződések, baktériumok vagy vegyszer-maradványok, amelyek potenciális veszélyt jelentenek. Melissa Vaccaro, a National Environmental Health Association élelmiszerbiztonsági szakértője szerint a termékeket a fogyasztónak kell megtisztítania – még akkor is, ha a héját vagy a külső részét végül nem fogyasztja el, máskülönben megnő az ételmérgezés esélye.
A kivétel erősíti a szabályt: ilyen például a banán. Ezt rendszerint úgy hámozzuk meg, hogy nem érintkezünk a gyümölcs húsával. Azonban más termékeknél – mint például a dinnye – a vágás során a késsel szennyeződés kerülhet az ehető belső részbe. Sandra Eskin egy korábbi esetre is utal, amikor szalmonellával fertőzött sárgadinnye okozott megbetegedéseket, miután a baktériumok a héjról a gyümölcshúsba jutottak.
Mennyire jelent veszélyt, ha mosatlanul fogyaszt el valamit?
A szakemberek egyetértenek abban, hogy bár egy-egy falat mosatlan gyümölcs vagy zöldség ritkán okoz problémát, hosszabb távon nő a fertőzésveszély. Bryan Quoc Le élelmiszertudós szerint a Staphylococcus aureus és az E. coli a leggyakoribb kórokozó, amik ekkor megbetegíthenek, és gyakran a nem megfelelő gazdálkodási gyakorlatok miatt kerülnek az élelmiszerekre.
A CDC adatai szerint az élelmiszer-eredetű fertőzések majdnem fele zöldségekre vezethető vissza – különösen a leveles zöldségek okozhatnak gondot, amelyek gyakran terjesztenek norovírust. Emellett további ismert kórokozók: Listeria monocytogenes, Cyclospora, hepatitis A vírus, Campylobacter.
Különösen figyelemre méltók a nyersen csíráztatott növények – például a lucerna –, amelyek különösen hajlamosak az E. coli és szalmonella szennyeződésre. Bár az alapos öblítés segíthet, Eskin szerint a legbiztonságosabb, ha ezeket hőkezeléssel fogyasztjuk.
Mit érdemes tudni a növényvédő szerekről?
Bár a vegyszermaradványok aggodalomra adhatnak okot, az esetek többségében már a betakarítás után leöblítik a terményeket, hogy eltávolítsák a külső szennyeződéseket. Ugyanakkor nem lehet teljesen kizárni, hogy időnként valamilyen maradvány mégis jelen marad – különösen importált termékek esetében. A vásárlók ezért gyakran választanak bio minősítésű zöldségeket és gyümölcsöket.
Van más ok is a mosásra?
Igen – és nem csak az egészség miatt. Abbey Thiel élelmiszertudós szerint a termékek megfelelő tisztítása segít csökkenteni a baktériumok jelenlétét, amelyek a romlásért felelősek, így jelentősen meghosszabbítható a termények eltarthatósága. Ezért azt javasolja, hogy öblítsük le, majd töröljük szárazra a friss zöldségeket és gyümölcsöket.
Így mossa meg helyesen a gyümölcsöket, zöldségeket
- Mosson kezet szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig, mielőtt hozzáérne a termékekhez.
- Öblítse le a gyümölcsöket és zöldségeket hideg, folyó víz alatt.
- A vastagabb héjú darabokat (például répát, dinnyét, uborkát) dörzsölje át egy zöldségkefével – vagy legalább alaposan a kezével.
- A leveles zöldeket áztassa vízbe, majd csöpögtesse le és öblítse újra.
- A bogyós gyümölcsöket (például eper, málna, áfonya) szűrőben mossa át.
További házi megoldások a mélyebb tisztításhoz:
- 1 teáskanál szódabikarbóna 2 csésze vízhez keverve – áztassa benne a termékeket 10-15 percig, majd öblítse le.
- 1 rész ecet 3 rész vízhez – ebben áztassa 5-10 percig, majd öblítse le.
Ha az a célja, hogy a zöldségek és gyümölcsök tovább elálljanak, akkor minél előbb érdemes elvégezni a mosást – lehetőleg közvetlenül a hazaérkezés után.
Fontos azonban, hogy a mosás után alaposan szárítsa meg a terméket! A nedves élelmiszerek gyorsabban fonnyadnak, megpuhulnak vagy akár penészednek is. Javasolt légáteresztő tárolóedényt használni, papírtörlővel bélelve.
Vannak kivételek is?
Igen, néhány termék esetén nem ajánlott előre mosni. Ilyenek például a málna vagy a gomba, amelyek hajlamosak a túlzott nedvesség felszívására – ezáltal gyorsabban romlanak. Ezeket érdemes csak közvetlenül fogyasztás előtt tisztítani.
Mit érdemes kerülni?
A szakértők egyetértenek abban, hogy a boltokban kapható zöldség-gyümölcs tisztítószerek nem hatékonyabbak a sima víznél. Ha viasz- vagy vegyszermaradványtól tart, válassza inkább az ecetes vagy szódabikarbónás házi oldatokat.
És ami szigorúan tilos: a termékek mosása szappannal vagy fertőtlenítővel. Bár a COVID-19 járvány kezdetén sokan megtették, ez komoly egészségügyi kockázatot jelenthet.
Nyári hőség és élelmiszerbiztonság: ezekkel az ételekkel vigyázzon nagyon!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!