Ezeket látta már?

Csak egy falat volt – de valóban ártalmatlan a mosatlan zöldség és gyümölcs?

Táplálkozás
2025. augusztus 02. 12:24
gyümölcs zöldség mosatlan baj

Ön mindig megmossa a zöldségeket, gyümölcsöket?

Egy-egy mosatlan gyümölcs ritkán okoz azonnali problémát, ennek ellenére fontos, hogy fogyasztás előtt mossa meg a zöldségeket és a gyümölcsöket. érdemes beépíteni a napi rutinba a mosást. A rendszeres tisztítás nemcsak a betegségek kockázatát csökkenti, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy az ételei tovább frissek maradjanak.

Minden friss terméket meg kell mosni?

Ideális esetben: igen. Sandra Eskin, a Stop Foodborne Illness igazgatója szerint ha ivóvizet használ, mindig érdemes leöblíteni a friss zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt. Akkor is, ha tisztának tűnnek.

A felületükön ugyanis maradhatnak olyan láthatatlan szennyeződések, baktériumok vagy vegyszer-maradványok, amelyek potenciális veszélyt jelentenek. Melissa Vaccaro, a National Environmental Health Association élelmiszerbiztonsági szakértője szerint a termékeket a fogyasztónak kell megtisztítania – még akkor is, ha a héját vagy a külső részét végül nem fogyasztja el, máskülönben megnő az ételmérgezés esélye.

A kivétel erősíti a szabályt: ilyen például a banán. Ezt rendszerint úgy hámozzuk meg, hogy nem érintkezünk a gyümölcs húsával. Azonban más termékeknél – mint például a dinnye – a vágás során a késsel szennyeződés kerülhet az ehető belső részbe. Sandra Eskin egy korábbi esetre is utal, amikor szalmonellával fertőzött sárgadinnye okozott megbetegedéseket, miután a baktériumok a héjról a gyümölcshúsba jutottak.

Mennyire jelent veszélyt, ha mosatlanul fogyaszt el valamit?

A szakemberek egyetértenek abban, hogy bár egy-egy falat mosatlan gyümölcs vagy zöldség ritkán okoz problémát, hosszabb távon nő a fertőzésveszély. Bryan Quoc Le élelmiszertudós szerint a Staphylococcus aureus és az E. coli a leggyakoribb kórokozó, amik ekkor megbetegíthenek, és gyakran a nem megfelelő gazdálkodási gyakorlatok miatt kerülnek az élelmiszerekre.

A CDC adatai szerint az élelmiszer-eredetű fertőzések majdnem fele zöldségekre vezethető vissza – különösen a leveles zöldségek okozhatnak gondot, amelyek gyakran terjesztenek norovírust. Emellett további ismert kórokozók: Listeria monocytogenes, Cyclospora, hepatitis A vírus, Campylobacter.

Különösen figyelemre méltók a nyersen csíráztatott növények – például a lucerna –, amelyek különösen hajlamosak az E. coli és szalmonella szennyeződésre. Bár az alapos öblítés segíthet, Eskin szerint a legbiztonságosabb, ha ezeket hőkezeléssel fogyasztjuk.

Mit érdemes tudni a növényvédő szerekről?

Bár a vegyszermaradványok aggodalomra adhatnak okot, az esetek többségében már a betakarítás után leöblítik a terményeket, hogy eltávolítsák a külső szennyeződéseket. Ugyanakkor nem lehet teljesen kizárni, hogy időnként valamilyen maradvány mégis jelen marad – különösen importált termékek esetében. A vásárlók ezért gyakran választanak bio minősítésű zöldségeket és gyümölcsöket.

Van más ok is a mosásra?

Igen – és nem csak az egészség miatt. Abbey Thiel élelmiszertudós szerint a termékek megfelelő tisztítása segít csökkenteni a baktériumok jelenlétét, amelyek a romlásért felelősek, így jelentősen meghosszabbítható a termények eltarthatósága. Ezért azt javasolja, hogy öblítsük le, majd töröljük szárazra a friss zöldségeket és gyümölcsöket.

Így mossa meg helyesen a gyümölcsöket, zöldségeket

  • Mosson kezet szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig, mielőtt hozzáérne a termékekhez.
  • Öblítse le a gyümölcsöket és zöldségeket hideg, folyó víz alatt.
  • A vastagabb héjú darabokat (például répát, dinnyét, uborkát) dörzsölje át egy zöldségkefével – vagy legalább alaposan a kezével.
  • A leveles zöldeket áztassa vízbe, majd csöpögtesse le és öblítse újra.
  • A bogyós gyümölcsöket (például eper, málna, áfonya) szűrőben mossa át.

További házi megoldások a mélyebb tisztításhoz:

  • 1 teáskanál szódabikarbóna 2 csésze vízhez keverve – áztassa benne a termékeket 10-15 percig, majd öblítse le.
  • 1 rész ecet 3 rész vízhez – ebben áztassa 5-10 percig, majd öblítse le.

Ha az a célja, hogy a zöldségek és gyümölcsök tovább elálljanak, akkor minél előbb érdemes elvégezni a mosást – lehetőleg közvetlenül a hazaérkezés után.

Fontos azonban, hogy a mosás után alaposan szárítsa meg a terméket! A nedves élelmiszerek gyorsabban fonnyadnak, megpuhulnak vagy akár penészednek is. Javasolt légáteresztő tárolóedényt használni, papírtörlővel bélelve.

Vannak kivételek is?

Igen, néhány termék esetén nem ajánlott előre mosni. Ilyenek például a málna vagy a gomba, amelyek hajlamosak a túlzott nedvesség felszívására – ezáltal gyorsabban romlanak. Ezeket érdemes csak közvetlenül fogyasztás előtt tisztítani.

Mit érdemes kerülni?

A szakértők egyetértenek abban, hogy a boltokban kapható zöldség-gyümölcs tisztítószerek nem hatékonyabbak a sima víznél. Ha viasz- vagy vegyszermaradványtól tart, válassza inkább az ecetes vagy szódabikarbónás házi oldatokat.

És ami szigorúan tilos: a termékek mosása szappannal vagy fertőtlenítővel. Bár a COVID-19 járvány kezdetén sokan megtették, ez komoly egészségügyi kockázatot jelenthet.

Nyári hőség és élelmiszerbiztonság: ezekkel az ételekkel vigyázzon nagyon!
Figyelmébe ajánljuk

Nyári hőség és élelmiszerbiztonság: ezekkel az ételekkel vigyázzon nagyon!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: yahoo
# táplálkozás # élelmiszer-biztonság # gyümölcs # zöldség # ételmérgezés # szalmonella # E.coli

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés