Ezeket látta már?

Brokkoli helyett Shrek-leves: A menza is lehet korszerű, egészséges és kreatív

Táplálkozás
2025. szeptember 25. 16:34
táplálkozás menza gyerek étkezés

Szezonális és helyi alapanyagokkal fejlesztik az étlapot a közétkeztetésben.

A gyermekek táplálkozási szokásainak megalapozása kulcsfontosságú a jövő generációinak egészsége szempontjából. Sok családban viszont megoldhatatlan kihívás a változatos, jól megtervezett ételek napi szintű elkészítése. Így ez a feladat és a felelősség a közétkeztetés szereplőire hárul. Bár a menza szóhoz számtalan sztereotípia kapcsolódik, a közétkeztetés világa az elmúlt évtizedben gyökeresen átalakult. A felelősen működő szolgáltatóknak ma már kiemelt célja az egészséges táplálkozásra nevelés és a szemléletformálás.

A menzáról sokaknak még mindig az íztelen, egyhangú, kevéssé gusztusos ételek ugranak be. Pedig a közétkeztetés elhivatott szereplői már minőségi alapanyagok felhasználásával, modern konyhatechnológiák alkalmazásával, személyre szabott figyelemmel képesek valódi élménnyé tenni a gyerekek mindennapi étkezését és megalapozni egészségtudatos táplálkozásukat.

- Bár a szabályozás megköti a kezünket, arra is ösztönöz bennünket, hogy folyamatos kreativitással szélesítsük kínálatunkat, és a minimum követelményeket magasan felülmúlva a lehető legváltozatosabb alapanyagokkal és technológiákkal dolgozzunk. Olyan, a magyar háztartásokból kikopóban lévő, de rendkívül értékes élelmiszereket is rendszeresen beépítünk az étrendbe, mint a csicseriborsó, a lencse vagy a bulgur – hangsúlyozta a Julienne Kft. dietetikusa.

A Julienne Kft. elkötelezett képviselője a Slow-Food mozgalomnak, amelynek célja az ízélmény, az egészséges táplálkozás, a helyi termelők támogatása és a környezetbarát konyhai gyakorlatok előmozdítása, mindemellett hangsúlyozva az ételek minőségét és az étkezéssel járó közösségi élményt.

- Mindenek előtt igyekszünk kerülni a feldolgozott élelmiszereket. Az adalékanyagokkal, tartósítószerekkel készült „kényelmi termékek” és húskészítmények helyett a közétkeztetésben a kiinduló alap nyersanyagokból főzünk minden nap frissen ebédet, vagy készítünk házi krémeket, pástétomokat árulta el Escusol Szőcs Julianna, a Julienne Kft. kereskedelmi igazgatója.

Az óvodáskor a legfogékonyabb időszak

Egy hároméves gyerek általában már kialakult ízpreferenciákkal érkezik a közösségbe, ha a kisgyermekkori hozzátáplálást folytatva otthon nem találkozik változatos ízekkel és alapanyagokkal, az óvodai menü meglepetésként érheti, ha előtte nem járt közösségbe. Hornyák Emese dietetikus szakértő szerint az óvodáskor a legideálisabb az étkezési szokások kialakítására, megváltoztatására, hiszen Ilyenkor a gyerekek még nyitottak, és az óvodapedagógusok, dadusok biztatása sokat segít az újdonságok elfogadtatásában.

- Egy kis kreativitással pedig még inkább motiválhatók a kicsik a kóstolásra. Ha a brokkolikrémlevest „Shrek-levesnek” nevezzük, azonnal szívesen megeszik a gyerekek. Az alsó tagozatosok már kritikusabbak, és rájuk erősen hat a kortársak véleménye is, de sok gimnazista már tudatosabban választ az egészség vagy a fitnesz jegyében – idézi fel a dietetikus.

A szakértő hozzáteszi, hogy a közétkeztetés nem csupán szolgáltató, hanem egyben edukációs partner is, a felelősségünk túlmutat a napi menü biztosításán.

- A szektor szereplőinek, az intézményeknek és a szülőknek közösen kell formálniuk a gyerekek étkezéshez való viszonyát. Azt látjuk, hogy azok a gyerekek, akik már az óvodában megszokták a változatos ízeket, később az iskolában is bátrabban választanak például egy bulgurral kínált sült csirkecombot cole-slaw salátával, a klasszikus rántott hús helyett. A főzelékeket kiegészítő/helyettesítő évekkel ezelőtt elutasított rakott ételek is mára teljesen elfogadottá váltak az iskolások körében – teszi hozzá a Julienne Kft. kereskedelmi igazgatója.

Nem reggeli, tízórai!

A legnagyobb kihívást a közétkeztetésben az úgynevezett kisétkezések jelentik a szolgáltatók számára.

- Sok szülő a tízórait teljes értékű reggelinek tekinti, holott az hivatalosan csak egy köztes étkezés. A szolgáltatóknak így egyszerre kell megfelelniük a szülői elvárásoknak, a szűkös költségvetésnek és a táplálkozási ajánlásoknak – magyarázza a dietetikus.

A kreatív, egészséges megoldások, mint a céklakrém, a házi gyümölcsjoghurt vagy a zöldséges tésztasaláták bevezetése gyakran intézményi és szülői ellenállásba ütközik.

- Ezért is elengedhetetlen a nyitott kommunikáció, a szülőknek és az intézményeknek partnerként kell tekinteniük a közétkeztetőre. Az építő jellegű javaslatokat mindig szívesen fogadjuk, hiszen a közös célunk az, hogy a gyerekek egészséges, tápláló és finom ételeket kapjanak minden nap. Étlapjainkat évről évre, hónapról hónapra fejlesztjük, figyelembe véve a szezonalitást és a helyi termelők kínálatát - mondja Escusol Szőcs Julianna.

A Julienne Kft. saját pékséggel is rendelkezik, ahol a hagyományos termékek mellett többféle magvas, teljes kiőrlésű és csökkentett cukor - és szénhidráttartalmú pékáruk is készülnek. Mivel saját maguknak gyártanak, ezért sokkal szélesebb választékot tudnak biztosítani a gyermekeknek.

A társadalmi szerepvállalás nem csupán szlogen

A Julienne Kft. jelenleg mintegy 15 iskolát és 25 óvodát szolgál ki, köztük számos magánintézményt is.

- Aktívan részt veszünk az intézmények életében, rendszeresen támogatjuk a sportnapokat és egészségnapokat, kóstolókkal, egészséges zöldségkrémekkel és pékárukkal. Dietetikusok bevonásával úgynevezett egészség napokat is szervezünk, ahol játékos feladatokkal, szemléltetéssel, kóstolással ösztönözzük, hogy a gyerekek élményszerűen ismerkedjenek meg az egészséges táplálkozással.

A 20 éves szakmai múltra visszatekintő családi vállalkozás a közétkeztetés teljes spektrumát lefedi. Naponta közel 15.000 adag ételt készítenek, a minőséget többek között ISO és HACCP tanúsítványok, valamint a Bisnode AAA minősítése is garantálják.

A Julienne Kft. kereskedelmi igazgatója hozzátette:

- Kiemelten fontos számunkra a valódi társadalmi szerepvállalás, évek óta támogatjuk az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány rendezvényeit, illetve a Budapest Bike Maffiával együttműködve rendszeresen segítünk a rászorulóknak. Több mint tíz éve elkötelezettek vagyunk a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása mellett is, amiért elnyertük a Fogyatékos-barát Munkahely elismerést is.

Összegezve

  • A közétkeztetésben hangsúlyt kapott a szezonális és helyi alapanyagok használata.
  • A gyermekek étkezési szokásainak kialakítása hozzásegítheti őket az egészséges életmódhoz.
  • A Julienne Kft. a Slow-Food mozgalom elveit követve modern konyhatechnológiákat alkalmaz.
  • A vállalat rendszeresen szervez egészségnapokat és támogatja a közösségi rendezvényeket.
  • Naponta 15.000 adag minőségi ételt készítenek, széles választékot nyújtva az intézmények számára.
Ilyen étkezést javasol az óvodás korosztálynak a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Figyelmébe ajánljuk

Ilyen étkezést javasol az óvodás korosztálynak a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Julienne Kft
# táplálkozás # egészséges táplálkozás # gyerek # gyerek étkezés # menza

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés