Ezeket látta már?

Több kávé - kevesebb méhrák?!

Azoknál a nőknél, akik naponta legalább négy kávét isznak, kisebb eséllyel alakul ki a méh rákos daganata - állapították meg amerikai kutatók.

A Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című folyóiratban közzétett tanulmányhoz több mint 67 ezer amerikai nővér adatait elemezték.

Több kávé - kevesebb méhrák?!

A méhrák előfordulásának gyakorisága kicsi volt, mindössze 672 esetet diagnosztizáltak a követéses vizsgálat 26 éve alatt. Az összehasonlítás azt mutatta, hogy a legalább négy kávét ivó nőknél negyeddel kisebb volt a betegség kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik nem vagy legfeljebb napi egy csésze kávét fogyasztottak.

A kutatók nem állítják, hogy a kávé és a rákkockázat csökkenése között ok-okozati kapcsolat van, ám a tanulmány egy újabb azon kutatások sorában, amelyek hasonló eredménnyel végződtek.

"A kávénak magának vannak (egészségügyi) előnyei. Csökkentheti az inzulinszintet, valamint a szervezetben keringő szabad ösztrogén szintjét" - emlékeztetett Edward Giovanucci kutatásvezető, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa. Ismert, hogy mindkét tényező, a magas ösztrogénszint és a magas koleszterinszint is növeli a méhnyálkahártya rákos elfajulásának kockázatát.

Az elemzés során egyéb tényezőket is figyelembe vettek a kutatók, így a nők testsúlyát, hormonszedését, szüléseik számát. Mindezek módosító hatását beszámítva is fennmaradt az összefüggés a rákkockázat csökkenése és a kávéfogyasztás között.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához