Ezeket látta már?

Túl sok foszfort eszünk meg? Ilyen ételek miatt ehet többet a kelleténél

foszfor vesebetegség

Egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy a túl sok foszfor fogyasztása növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a csontritkulás kockázatát.

A foszfortartalmú adalékanyagok növekvő mennyiségben történő használata globális szinten kedvezőtlen lehet az egészségre, így a termékkör további bővítése nem kívánatos – olvasható a laboratorium.hu oldalán.

A foszfor élettani szerepe

Szeitzné Szabó Mária tanulmányában leírja, hogy a foszfor az egyik legnagyobb mennyiségben kitermelt és felhasznált elem, és gyakorlatilag minden élőlény szervezetében megtalálható. A szervezetünk működéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyag a csontok és a fogak szerkezetének kialakításában játszik fontos szerepet, emellett pedig számtalan élettani folyamat zavartalan működéséhez járul hozzá megfelelő mennyiségben történő jelenléte.

Élelmiszereink elegendő foszfort tartalmaznak ahhoz, hogy normál táplálkozás esetén fedezzék a szervezet foszfátszükségletét. A legújabb kutatások szerint azonban a magas foszforbevitel akkor is kedvezőtlenül hat az emberi szervezetre, ha egyidejűleg nem mutatható ki a vér foszforszintjének jelentős emelkedése. A szervi károsodásokért ugyanis elsősorban a magas foszforbevitel által a homeosztázis visszaállítása érdekében kiváltott hormonális reakciók felelősek.

Vesebetegek és a foszfor

Különösen a vesebetegek esetében kell fokozott figyelmet szentelni a magas foszforszint elkerülésére.

A tartósan magas szérum-foszforszint a mellékpajzsmirigy túlműködéséhez, csontvázdeformitásokhoz, lágyszöveti meszesedéshez, szív- és érrendszeri betegségekhez, érelmeszesedéshez vezethet, és jelentősen növeli a halálozási kockázatot. Ezért a vesebetegeknek adott diétás tanácsadók nagy hangsúlyt helyeznek az étrendi foszforbevitel lehető legalacsonyabban tartására, ezen belül is a foszfortartalmú adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek kerülésére (a Nemzeti Veseprogram adatai szerint ma hazánkban közel egymillió a krónikus vesebetegek száma, és körülbelül tizenötezren vannak azok, akiket dialízissel tartanak életben, vagy már átültetett vesével élnek).

Az emelkedett foszforbevitel sajnos az egészséges emberekben is megbontja a foszfor és kalcium szabályozását szolgáló hormonális homeosztázist (egyensúlyt), károsítja a szöveteket, hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához, az érelmeszesedéshez, ér-belhártyasérülésekhez, vesekárosodáshoz, valamint a csontállomány veszteségéhez, a csontritkuláshoz és az öregedési folyamat felgyorsulásához.

A fokozott foszforbevitel a csontok egészséges állapotára is kockázatot jelenthet: egy serdülők között végzett vizsgálat szerint például a csonttörések gyakorisága összefüggést mutatott a foszforsavtartalmú kólafélék fogyasztásával.

Magas foszfortartalmú ételek többek között:

  • rozsliszt
  • teljes búza
  • szárazbab
  • lencse
  • borsó
  • fokhagyma
  • paraj
  • zöldborsó
  • banán
  • napraforgómag
  • bárányhús
  • tojássárgája
  • trappista sajt
  • edami sajt
  • ementáli sajt
  • sertésmáj

Mire jó a foszfor?

A foszfor (P) egy nélkülözhetetlen ásványi anyag az ember számára, ami a kalciumot követően a második legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag az emberi szervezetben. Fontos szerepet tölt be a fogak és csontok felépítésében, és meghatározó az energiaháztartásban is. Pótlására ritkán van szükség. Sokkal gyakrabban fordul elő a túlfogyasztásból adódó panaszok megjelenése.

Az emberi szervezet foszfor igénye

  • felnőttek (19 év +): 700 mg;
  • gyermekek (9–18 év): 1250 mg;
  • gyermekek (4–8 év): 500 mg;
  • gyermekek (1–3 év): 460 mg;
  • csecsemők (7–12 hónap): 275 mg;
  • csecsemők (0–6 hónap): 100 mg.

Kiegyensúlyozott diéta mellett foszforhiány meglehetősen ritkán fordul elő, így pótlása általában nem is szükséges.

A foszforhiány fokozott veszélye ekkor áll fenn:

  • cukorbetegség;
  • alkoholbetegség;
  • bizonyos gyógyszerek szedése (inzulin, egyes vérnyomáscsökkentők, kortikoszteroidok, bizonyos epilepszia ellenes szerek, savlekötők néhány típusa).

A foszforhiány tünetei

  • szívproblémák;
  • étvágytalanság;
  • ingerlékenység, szorongás;
  • csont és ízületi fájdalom, gyermekekben kóros csontnövekedés;
  • fáradtság.

A túlzott foszforbevitel tünetei

A magas foszforszint okozta panaszok megjelenése általában vesebetegség vagy a foszfortartalmú étrendkiegészítők túlfogyasztása (alacsony kalcium bevitel mellett) miatt alakul ki.

  • A rövid ideig tartó túlzott foszforbevitel gyomor-bélrendszeri panaszokat (gyomorfájdalom, hasmenés) okozhat.
  • A hosszú ideig fennálló túlzott bevitel viszont csökkenti a kalcium szintjét a szervezetben, és ezáltal növelheti a csontritkulással járó szövődmények, például a csonttörések kockázatát.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Korpás haj és viszkető fejbőr - ebből a vitaminból hiánya lehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mikrotápanyagok

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához