Ezeket látta már?

Ezek az ételek növelik leginkább a túlevés esélyét

kalória, étkezés, táplálkozás, hízás, túlsúly

Egy új kutatás szerint nem jó, ha túlságosan ízlik az étel.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy a nagy energiatartalmú, nagyon ízletes ételek fogyasztása és a gyors evési tempó mellett nagyobb a kalóriabevitelt jelent, így pedig a túlsúllyal is nagyobb eséllyel számolhatunk:

"Egy, a Nature Food szaklapban megjelent új tanulmányban a kutatók 35 olyan személy adatait elemezték, akik két etetési vizsgálatban vettek részt. Minden résztvevő 18-50 év közötti, és az előző 6 hónapban stabil testtömegű volt.

A vizsgálatok során meghatározott étrendek keretében vagy minimálisan feldolgozott, nagyon változatos szénhidrát- és zsírtartalmú élelmiszereket adtak nekik, vagy közepes szénhidrát- és zsírtartalmúakat, amelyek az ultra-feldolgozott és minimálisan feldolgozott kategóriákba tartoztak. Arra kérték őket, hogy mindenből annyit egyenek, amennyit csak akarnak.

Összességében a kutatók így 2733 étkezésre vonatkozóan rendelkeztek teljeskörű adatokkal, beleértve azok energia- és fehérjetartalmát, az evés sebességét, valamint az elfogyasztott nagyon ízletes ételek százalékos arányát (ez utóbbiak definíció szerint magas zsír-, nátrium-, só-, cukor- vagy szénhidráttartalmúak voltak).

Végül azt találták, hogy minden étrend esetében az energiatartalom, az elfogyasztott nagyon ízletes élelmiszerek százalékos aránya és az evési sebesség mutatott összefüggést a fokozott energiabevitellel.

Azt is megfigyelték azonban, hogy a magasabb fehérjebevitel csak a feldolgozatlan és ultra-feldolgozott, mérsékelt szénhidrát- és zsírtartalmú étrendben mutat összefüggést a fokozott energiabevitellel.

A korábbi étkezés során fogyasztott fehérjemennyiség összefüggésben volt a következő étkezések nagyobb energiabevitelével az alacsony zsír- és szénhidráttartalmú étrendben, de ilyen esetekben az ultra-feldolgozott étrend során csökkent az energiabevitel."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Túlsúly: ilyen, amikor lelki okok miatt nem tud lefogyni

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#fogyás

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó