Ezeket látta már?

Túlzott vöröshús-fogyasztás - és a rákkeltő hatás

2011.02.22. Módosítva: 2015.11.04.

A vörös hús túlzott fogyasztása rákot okozhat! A Brit Táplálkozástudományi Alapítvány által készített tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy a túl sok vörös hús rákot okozhat. A felnőttek ajánlott mennyisége mindössze heti 500 gramm, ami naponta három vékony szelet baconszalonnának felel meg.

A Brit Táplálkozástudományi Alapítvány egy héttel ezelőtti jelentése még arról számolt be, hogy a felnőttek többsége egészséges mennyiségű vörös húst eszik, és nem találtak meggyőző bizonyítékot a hús rákkeltő hatására sem. De az alapítvány legutóbbi tanulmánya arra figyelmeztet, hogy a túlzott mennyiségű vörös hús szívbetegségeket és rákot okozhat, kis mennyiségben viszont fontos vasforrás, és az egészséges táplálkozás elengedhetetlen kiegészítője.

Túlzott vöröshús-fogyasztás - és a rákkeltő hatás

A brit Egészségügyi Minisztérium élelmiszerügyi bizottsága a felnőtt embereknek azt javasolja, hogy ne egyenek naponta 70 grammnál több vörös húst. Ez a mennyiség egy hétre vetítve három szál kolbászt, egy kis szelet marhasültet, egy hamburgert és három szelet bárányhúst jelent.

A kutatások azt bizonyítják, hogy aki ennél a mennyiségnél több vörös húst eszik, annál jelentősen megnő a vastagbélrák kialakulásának kockázata. Nagy-Britanniában a vastagbélrák a második leggyakoribb rákfajta, évente 36 500 embert érint. A túl sok vörös hús emellett magas telített zsírtartalma miatt a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a rák-, az emlő- és prosztatarák kialakulásának kockázatát is megnöveli.

A tanulmány azonban mindezek mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy ha túl kevés vörös húst fogyasztunk, az könnyen vashiányt okozhat.

(Tehát mint mindig - az arany középutat kellene megtalálni... a szerk.)

Forrás: Medipress