Ezeket látta már?

Vashiányos? Ezekkel az ételekkel könnyedén pótolhatja a vasat

vashiány, tünetei fáradtság, vérszegénység, vaspótlás

A szükséges mennyiségű vasat helyes étrenddel is biztosíthatjuk - ha csak nem olyan betegség a vashiány oka, amikor kikerülhetetlen a vaspótló készítmények használata!

Létezik azonban egy genetikai rendellenesség, a hemokromatózis, a vasanyagcsere zavara, mely során a vékonybél hámsejtjeinek vasfelvevő képessége a normálisnak kettő-négyszerese, és ez független a szervezet tényleges vasszükségletétől, tehát a vasfelszívódás szabályozatlanul történik. A folyamat férfiak körében gyakoribb, s hosszútávon a máj kóros elváltozásához és szívelégtelenséghez vezet.

Gondoskodjunk ételekkel a vas utánpótlásáról!

Különösen magas a belsőségek, azon belül is a marhamáj vastartalma. Az osztriga, a vörös húsok, a pulyka, a halfélék, különösen a lazac és a búzacsíra szintén kiváló vasforrások. A vassal dúsított gabonapelyhek, a cékla, diófélék, magvak, az aszalt szilva, mazsola, a spenót, babfélék és lencse rendszeres fogyasztása szintén hozzájárul vaskészletünk feltöltéséhez.

Szedhetünk kiegészítő készítményeket is!

Az utánpótlás másik módja kiegészítő készítmények szedése. Ezt különösen várandósság időszakában, illetve kisgyermekek esetében javasolhatja kezelőorvos. Fontos megjegyeznünk, hogy vaskészítmények szedését kizárólag orvosi utasításra kezdjük meg, az orvos által felírt mennyiségben. A túlzott vasbevitel szorulást, hányingert, hányást, hasmenést okozhat. Gyermekek esetében nagyobb mennyiség akár végzetes is lehet.

Érdemes tudnunk! A vashiány 8 jellemző tünete! Kattintson!

Nem elég azonban elegendő mennyiségű vas beviteléről gondoskodunk, a megfelelő hasznosuláshoz a felszívódást is segítenünk kell. A felszívódás szempontjából fontos, hogy milyen mennyiségben, és milyen ételekkel, tápanyagokkal fogyasztjuk egyidejűleg a vasat. Függ a szervezetben található vas mennyiségétől. Alacsony mértéknél fokozódik a bevitt vas felszívódása, bizonyos betegségek – Crohn, lisztérzékenység - esetében pedig csökken.

A jobb hasznosulás érdekében a vastartalmú ételeket fogyasszuk együtt C-vitamin tartalmú ételekkel. Vas sepenyőben történő főzés során az étel elkészítéséhez használt paradicsomlé, ecet, vagy citromlé képes kis mennyiségű vasat kioldani az edényből, ami ezután táplálékunk részévé válik. Az ily módon párolással készült ételekből különösen sok extra vasat nyerhetünk. A vacsorához fogyasszunk el bátran egy pohár bort is, a benne található cukor ugyanis szintén segíti a vas felszívódását.

Ez is érdekelheti:

Forrás: www.allergiakozpont.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához