Vércukorcsökkentés - ezt a zöldséget építse be az étrendjébe!
Erről a zöldségről, amely minden magyar konyhában ott van, kimutatták, hogy erőteljesen csökkentheti a vércukorszintet és a koleszterinszintet.
A 2-es típusú cukorbetegek nem képesek elegendő inzulint termelni a hasnyálmirigyükből a vércukorszint szabályozásához, ami azt jelenti, hogy a vércukorszintjük veszélyesen magasra emelkedhet.
Létezik azonban egy általánosan elterjedt zöldség, amely 50 százalékkal csökkentheti a vércukorszintet – és „potenciálisan használható” a cukorbetegek kezelésében .
A The Endocrine Society 97. éves San Diegó-i találkozóján bemutatott eredményekből az is kiderült, hogy a hagyma kivonata "erősen csökkentheti" a magas vércukor- és összkoleszterinszintet, ha a metformin nevű cukorbetegség elleni gyógyszerrel együtt adják.
A tanulmány vezető szerzője, Anthony Ojieh, a nigériai Abrakában található Delta Állami Egyetem munkatársa akkor azt mondta:
"A hagyma olcsó és elérhető, és táplálékkiegészítőként használják. Lehetőség van arra, hogy a cukorbetegek kezelésében is felhasználható legyen".
A kutatók patkányokon tesztelték az elméletet
Összesen három, gyógyszeresen kiváltott cukorbetegségben szenvedő patkánycsoportnak adtak különböző dózisú hagymakivonatot, hogy kiderüljön, fokozza-e a gyógyszer hatását.
Az adagok 200 mg, 400 mg és 600 mg testtömeg-kilogrammonként voltak. A kutatók a gyógyszert és a hagymát három csoport nem cukorbeteg, normál vércukorszintű patkányoknak is beadták.
A vizsgálat megállapította, hogy a cukorbeteg patkányok közül a testsúlykilogrammonként 400mg és 600mg-ot kapó patkányok vércukorszintje "erősen csökkent", 50 százalékkal, illetve 35 százalékkal az alapszinthez képest.
A hagymakivonat a cukorbeteg patkányok összkoleszterinszintjét is csökkentette, a 400 mg-os és 600 mg-os adagoknak volt a legnagyobb hatása.
A vizsgálat azt is megállapította, hogy a hagymakivonat a nem cukorbeteg patkányoknál súlygyarapodáshoz vezetett, de a cukorbeteg patkányoknál nem.
"A hagyma nem tartalmaz sok kalóriát" - magyarázta Ojieh. "Úgy tűnik azonban, hogy növeli az anyagcserét, és ezzel együtt az étvágyat is, ami a táplálkozás növekedéséhez vezet. Meg kell vizsgálnunk azt a mechanizmust, amellyel a hagyma a vércukorszint csökkenését okozta. Erre még nincs magyarázatunk".
Olvasta már?
- Cukorbetegség: ez az 5 korai jel utalhat diabéteszre, a gyakori vizelés az egyik
- Miért kell éjjel gyakran wc-re mennem?
- Vöröshagyma - filléres házi praktika vérrögképződés ellen
- Alig tud ébren maradni napközben? Ilyen, amikor betegség okozza a fáradtságot
- Hízásra hajlamos? Kiderült, melyik enzim lehet érte a felelős
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!