Ezeket látta már?

Világörökség: a paradicsomos tészta...

2010.11.21. Módosítva: 2015.11.04.

Spagettitekerés közben mostantól ne feledjük: a világörökség féltett és ízletes kincsébe harapunk bele. Persze az is számít, hogy mit teszünk a tésztára. A mediterrán konyha ugyanis felkerült ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szellemi kulturális örökségének listájára.

Hatalmas spagettizéssel ünnepelte meg Rómában az olasz termelőket tömörítő Coldiretti, hogy az UNESCO a kenyai Nairobiban tartott ülésén elismerte a földközi-tengeri táplálkozás értékét és egyediségét. Természetesen a Rómában megrakott ünnepi asztalon felvonult a mediterrán menü összes fő alapanyaga: durumbúzából gyúrt tészta extraszűz olivaolajjal és illatos paradicsomból főzött szósz bazsalikommal, friss zöldség-gyümölcs és bor.

Világörökség: a paradicsomos tészta...

Rendkívüli volt az alkalom, de a Coldiretti szakácsai nem alkottak semmi különlegeset. Azt főzték, amit az olasz családok nap mint nap fogyasztanak, azokkal a termékekkel, amelyek Spanyolországtól Itálián át Görögországig és Marokkóig a hagyományos konyha alapanyagának számítanak.

A négy ország régóta szorgalmazta a mediterrán konyha elismerését. 2006-ban nem sikerült, most viszont az ENSZ-szervezet rábólintott arra, hogy az egész világon irigyelt, utánzott és kedvelt konyhakultúra a szellemi világörökség féltett részévé váljon - többek között a listára szintén most beválasztott francia gasztronómiával, a kínai akupunktúrával és a spanyol flamencóval

együtt.

"Hatalmas sikernek tartjuk. Ez az első alkalom, hogy a listára tradicionális táplálkozási mód került fel. Elismerték, hogy szoros kötelék létezik az étkezési szokások és a kultúra között" - vélekedett Giancarlo Galan olasz agrárminiszter. Hozzátette, hogy a mediterrán konyhával háromra emelkedett az Itália adta szellemi kulturális kincsek száma az UNESCO által már védetté nyilvánított ősi szicíliai bábművészettel és a Szardínián még most is hallható tenor énektechnikával együtt.

"Óriási olasz sikernek tartom. Érvényesíteni tudtuk a Földközi-medence országai által birtokolt élelmiszeripari források értékét. Ezzel kimondatott, hogy annak, amit eszünk, igenis befolyása van a gazdasági és kulturális életre. A mediterrán étrendben található elemek biztosították évezredeken keresztül és biztosítják még ma is az érintett népek identitásának és kultúrájának (és egészségének, a szerk.) fennmaradását" - magyarázta Paolo Di Castro, az Európai UNIÓ mezőgazdasági bizottságának elnöke.

Forrás: MTI