Ezeket látta már?

Vörös húsok: valóban növelhetik a szívbetegségek kockázatát?

vörös hús

A kutatók azt vizsgálták, hogy a vörös húsok fogyasztása hogyan növeli a szívbetegségek esélyét.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a vörös húsok fogyasztása után az emésztőrendszerben termelődő vegyi anyagok megmagyarázzák a szív- és érrendszeri megbetegedések magasabb kockázatának jelentős részét.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a vörös húsok és a szívbetegségek kapcsolatáról:

"A vörös húsok fogyasztásával összefüggő fokozott szív- és érrendszeri betegségkockázat hátterében jórészt bélbaktériumok által előállított anyagcseretermékek állnak?

Egy új tanulmány, amely az Atherosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology szaklapban jelent meg megállapította, hogy a vörös húsok (például marhahús, sertéshús, bölény, szarvashús) fogyasztása után az emésztőrendszerben termelődő vegyi anyagok (trimetilamin-N-oxid L-karnitinnel képzett anyagcseretermékei, a gamma-butirobetain és a krotonobetain) megmagyarázzák a szív- és érrendszeri megbetegedések magasabb kockázatának jelentős részét a nagyobb vörös húsfogyasztással összefüggésben.

A magas vércukorszint és a gyulladás szintén hozzájárulhat a vörös húsok fogyasztásával összefüggő magasabb szív- és érrendszeri kockázathoz, azonban a vérnyomás és a koleszterinszint nem állt összefüggésben a vörös hús fogyasztásával összefüggő magasabb szív- és érrendszeri betegségkockázattal.. A hal, a baromfi és a tojás fogyasztása nem fokozta a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát."

Hivatkozás: Meng Wang, Zeneng Wang, Yujin Lee, et al. Dietary Meat, Trimethylamine N-Oxide-Related Metabolites, and Incident Cardiovascular Disease Among Older Adults: The Cardiovascular Health Study. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, 2022; DOI: 10.1161/ATVBAHA.121.316533

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így vacsorázzon, ha cukorbeteg

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Cukorbetegség

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport