Ezeket látta már?

Túlidealizáljuk, vagy tényleg egészséges a zabkása?

zabkása

A kutatók azt nézték, hogyan hat a zabkása fogyasztása az emésztésre, a szív-és érrendszeri betegségekre, valamint a vérnyomásra.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy egészséges-e a zabkása egy 2022-ben megjelent tanulmány alapján, amit az European Journal of Nutrition című szaklap tett közzé:

"A zabkészítmények a vérzsírok szintjének csökkenését/javulását és egyéb szív- és érrendszeri mutatók kedvező változását eredményezték a túlnyomórészt enyhe anyagcserezavarral küzdő résztvevők körében, függetlenül az étrendi háttértől – erre az eredményre jutott egy meta-analízis (vagyis korábbi jóminőségű klinikai vizsgálatok előre meghatározott elvek alapján történő összesített elemzése). Ugyanakkor további jó minőségű vizsgálatok indokoltak az a zabkészítmények vérnyomásra, cukor-anyagcserére és gyulladásos paraméterekre gyakorolt szerepének megállapítására.

A metaanalízis 74 randomizált klinikai vizsgálatot foglalt magában, amelyekbe 4937 túlnyomórészt magas koleszterinszintűs, túlsúlyos, enyhe anyagcserezavarral rendelkező résztvevőt vontak be.

A zabkészítményeket fogyasztóknál a zab nélküli kontroll-csoportokhoz képest javult az összkoleszterinszint (súlyozott átlagkülönbség - 0,42 mmol/l), csökkent a „rossz” (LDL)-koleszterinszint (- 0,29 mmol/l), valamelyest a vércukorszint (- 0,25 nmol/l), a testtömeg-index (- 0,13 kg/m2), a testtömeg (-0,94 kg), és a derékbőség (-1,06 cm). A gyulladásos és/vagy oxidatív stressz paraméterekre vonatkozó klinikai vizsgálatok ritkák, és ellentmondó eredményeket mutattak.

Azok a klinikai vizsgálatok, amelyek a zabkészítményeket heterogén beavatkozásokkal (pl. búza, tojás, rizs stb.) hasonlították össze, a glikált hemoglobin, a diasztolés vérnyomás, a HDL-koleszterin és az apolipoprotein B szintjének csökkenését mutatták. A bevont randomizált klinikai vizsgálatok többségében (81,1%) fennállt a torzító tényezők hatásának kockázata."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Hivatkozás: Llanai E., Dejanovic GM., Valido E., et al.: Effect of oat supplementation interventions on cardiovascular disease risk markers: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Nutr. 2022 Jun;61(4):1749-1778.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9106631/

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport