Zöld tea – csodaszer vagy csak kellemes ital?

#Cukorbetegség #életmód #fogyasztószer #Idegrendszeri betegségek
2016.03.19. Módosítva: 2016.03.19.

Keleten igen nagy hagyományokkal bír a zöld tea fogyasztása, a Camelia sinensis teafajtából készült ital számos keleti kultúrában alapvető, Kínán, Japánon, Dél-Koreán át egészen a közép-ázsiai országokig. Számos jótékony gyógyhatást is tulajdonítanak neki, ismerkedjünk meg vele közelebbről…

A globalizációnak köszönhetően a zöld tea is, mint annyi más tradicionális keleti termék robbanásszerűen árasztotta el a nyugatot, ahol a fekete tea fogyasztása számított sokévszázados hagyománynak. Megkezdődtek – a népgyógyászati tapasztalatok alapján – a gyógyhatásokra irányuló orvosi kutatások is.

Kína, Japán, Vietnam és Indonézia a legnagyobb zöld tea-exportőrök a világon, 2006-os adatok szerint 970.000 tonna (!) zöld teából mintegy 260.000 tonnát exportáltak a világ minden részébe...

Mi van a zöld teában?

Számos ismert vegyületcsalád képviselteti magát, a polifenolok (benne a katechinek), karotinoidok, tokoferol (tehát vitaminok), C-vitamin, és nyomelemek: króm, mangán, szelén és cink. Erősebb antioxidáns hatású a fekete teaféléknél.

E vegyületek közül legnagyobb (orvosi) érdeklődés a katechinek, itt pontosan az epikatechin-gallát (EGCG) felé fordult.

Gyógyhatások – és orvosi kutatás a zöld teával

Folytak természetesen állatkísérletek is, melyekben egyes szív- vesebetegségek, és daganatos betegségek ellen mutatott hatást, emberen ezek nem mindig igazolódtak.

Ami jelenleg elfogadhatónak látszik humán vizsgálatokban is:

  • növeli a zsírok oxidációjának (bontásának) sebességét
  • javítja az inzulinérzékenységet és glukóztoleranciát
  • csökkenti a vérnyomást
  • csökkenti az összkoleszterint
  • neuroprotektív (idegsejtvédő) hatással bír
  • baktériumölő sajátságú

Tehát alkalmas lehet ezek szerint testsúlycsökkentésre, 2-es típusú cukorbetegségben mint kiegészítő kezelés, hasonlóképpen magas vérnyomás esetén, csökkenti az érelmeszesedés veszélyét, és egyes idegrendszeri betegségek – korai fázisában – hasznos lehet (pl. Parkinson-kór),. Baktériumellenes hatása a szájhigiéniában régóta alkalmazott, közismert.

Teakészítés zöld teából

100 ml vízhez kb. 2 g tealevél szükséges, természetesen ez függ a zöld tea fajtától, nemesítéstől, szárítástól stb.

60-87°C fok között jó (70-80°C között optimális) a forrázás, melynek legrövidebb ideje 30 másodperc. Értelemszerű, hogy a nemesebb és hatóanyagban gazdagabb fajtákat nem kell tovább, és magasabb hőn forrázni.

A legjobb fajták 2-3x is forrázhatóak. Szokásos eljárás a tealeveleket a forrázó csészében/szűrőben hagyni, majd ismét ráönteni a forró vizet, teafogyasztás közben is.

(forrás: wikipedia, Gyógyító növények, Gyógynövény-enciklopédia)

Forrás: EgészségKalauz