Ezeket látta már?

Túl sok kávé: ebben az esetben nem várt következménye lehet

kávé. koffein, tünet, szívbetegség

Kutatók fontos fontos eredményekre jutottak.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő csoportjában egy nemrég megjelent kutatásra hívta fel a figyelmet.

"A túl sok koffeines kávé károsíthatja a hasi verőeret magas vérnyomás, cukorbetegség, illetve szív- és érrendszeri betegség esetén.

A nagy mennyiségű (390 gramm vagy több amerikai típusú kávé), különösen a koffeintartalmú kávé fogyasztása esetén jelentősebb a hasi aorta meszesedése magas vérnyomásban, cukorbetegségben, valamint szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők körében.

A magas vérnyomásban, cukorbetegségben, illetve szív- és érrendszeri betegségben nem szenvedő résztvevők között nem volt statisztilailag jelentős összefüggés a kávéfogyasztás és a hasi verőér meszesedésének súlyosságát értékelő pontszámok (AAC score) között" - írta posztjában a szakember.

Dobson bejegyzésében kitért arra is, hogy Függetlenül attól, hogy fennállt-e magas vérnyomás, cukorbetegség és szív- és érrendszeri betegségek, a koffeinmentes kávé fogyasztása nem befolyásolta az AAC-pontszámokat.

Hivatkozás: Fan, H. et al. (2023). Coffee consumption and abdominal aortic calcification among adults with and without hypertension, diabetes, and cardiovascular diseases, Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. doi: https://doi.org/10.1016/j.numecd.2023.06.013.

https://www.sciencedirect.com/.../pii/S0939475323002466.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pajzsmirigy betegsége van? Nem mindegy, mennyit kávézik!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#kávé

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához