Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Vashiány: kik a veszélyeztetettek?

A férfiak is lehetnek vashiányosak, de a női lét eleve magában hordozza a vashiány rizikóját. Hogy miért is? Összegyűjtöttük a vashiány kialakulására hajlamosító körülményeket!

1. Menstruáló nők: A termékeny korú női szervezetnek a havi vérveszteség miatt több vasra van szüksége. Míg a férfiak napi vasszükséglete 1 milligramm, addig a nőké ennek a duplája.

2. Terhes és szoptató kismamák: A terhesség és a szoptatás alatt végig pótolni kell a vasat, hiszen a kismama vasszükséglete jelentősen megnő, naponta 3 milligramm vasra van szüksége. Ekkora mennyiséget pedig a szervezet nem tud csupán a táplálkozásból hasznosítani. Terhesség idején a vashiány vaspótlás nélkül hamar vérszegénységhez vezet. A vashiány és vashiányos vérszegénység mind az anya, mind a magzat egészségét veszélyezteti. Érdemes ezért már a várandósságra is felkészülni, és már a fogantatás előtt vastablettát szedni.

3. Serdülő korú lányok: Serdülőkorban az intenzív növekedés eleve nagyobb vasszükséglettel jár mindkét nem esetében, de mivel a lányok ebben a korban kezdenek el menstruálni, ők fokozottan veszélyeztetettek.

4. Diétázók, vegánok, vegetáriánusok: A nők emellett gyakran diétáznak, illetve kerülik azokat az ételeket, például a vörös húsokat, amelyekből a szervezet jól hasznosítja a vasat. Ugyan a fehér húsok és a zöldségek is tartalmaznak vasat, ám ezekből a táplálékokból a szervezetünk csak nagyon keveset tud hasznosítani. Az állandóan diétázók, a vegánok és a vegetáriánusok körében éppen emiatt gyakori a vashiány.

5. Túlsúlyos emberek: Veszélyeztetettek a túlsúlyos, elhízott emberek is, hiszen az elhízást egy állandó, kisfokú, az egész szervezetet érintő gyulladás kíséri, amely miatt 30 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki vashiány.

6. Intenzíven sportolók: A vasszükséglet a sportolók körében is megnő nemtől függetlenül, mert a szervezetnek intenzív terhelés esetében több vasra van szüksége. Az izmok ellátását egy mioglobin nevezetű fehérje biztosítja, amelynek szintén fontos alkotóeleme a vas. Ha a szervezetünkben nincs elég vas, a mioglobin nem tudja hatékonyan ellátni a feladatát, és kevesebb oxigén jut az izomsejtekbe.

7. Bizonyos betegségek: Felszívódási zavarokban, mint amilyen a gluténérzékenység, a gyulladásos bélbetegség, valamint a daganatos betegségek vagy a különböző fertőzések, illetve a vérveszteséggel járó betegségekben (pl. aranyér, orrvérzés, gyomor-bélrendszeri vérzések) nagy valószínűséggel alakulhat ki vashiány.

Ha veszélyeztettek vagyunk, gondolnunk kell rá, hogyan pótoljuk hatékonyan, ám biztonságosan a vasat. Fontos tudni, hogy a különböző, szupermarketekben is kapható étrend-kiegészítők általában elenyésző mennyiségű vasat tartalmaznak, amelyek a vashiány megelőzésére és kezelésére nem alkalmasak. Válasszunk gyógyszerminőségű készítményt, amely annyi és olyan vasat tartalmaz, amely hatásos és biztonságos vaspótlást biztosít.

Forrás: Phytotec Hungária