Ezeket látta már?

Villámtippek: gyors munkahelyi felfrissülés!

2012.01.16. Módosítva: 2016.01.28.

A kiegyensúlyozott, egészséges étrend, a megfelelő mennyiségű mozgás vagy a stresszoldás mind nagyon fontosan ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Ugyanakkor ezek a dolgok csak hosszabb távon és rendszeresség mellett váltják ki a kívánt hatást. Azonban mi van abban az esetben, ha azonnal kell a segítség ahhoz, hogy a monotóniából kibillenve felfrissüljünk, és új ihletet merítsünk munkánkhoz? A kávé és az energiaital nem jelent jó megoldást, mivel a bennük lévő koffein csak rövid időre pörget fel bennünket, hogy aztán fél óra múlva még inkább kimerültnek érezzük magunkat. Akkor hát mit lehet tenni ilyenkor? Alábbi tippjeink vészhelyzetben jelentenek gyors segítséget.

1. Ha egész nap a monitorra meredünk munka közben, minden órában pár percig pihentessük szemünket! Néhány hunyorítás, szemdörzsölgetés után nézzünk a távolba, hagyjuk tekintetünket egy kicsit elkalandozni!

Villámtippek: gyors munkahelyi felfrissülés!

2. Kifejezetten frissítő hatású a nyújtózkodás. Próbáljuk meg egyszerre lehetőleg minél több izmunkat megfeszíteni, majd ellazítani!

3. Ha még arra sincs időnk, hogy az asztaltól felálljunk, a legegyszerűbb megoldás, ha hallgatunk egy kis zenét! Ha nincs éppen kéznél az mp3 lejátszónk, lehetőleg válasszunk olyan rádióadót, ahol sok a zene és kevés a szöveg!

4. Egy-két órás intenzív munka után ne sajnáljunk magunktól tíz perc pihentető sétát, akkor sem, ha rengeteg teendő vár még bennünket! Ha friss levegőt szívunk, és egy kis időre megpróbálunk másra gondolni, sokkal eredményesebben tudunk majd dolgozni!

5. Végezzünk légzőgyakorlatokat! A tüdőben lévő levegő egy részét ugyanis nem tudjuk kifújni, így ez a mennyiség csak lassan cserélődik. Légzőgyakorlatokkal azonban meggyorsíthatjuk a folyamatot, és javíthatjuk agyunk oxigénellátását. Fújjuk ki a levegőt, amennyire csak tudjuk, egészen addig, míg úgy nem érezzük, hogy muszáj nagy levegőt vennünk! Belégzés után egy ideig tartsuk bent a beszívott levegőt, és csak utána következzék az erőteljes kilégzés!

6. Tornáztassuk meg elménket is! Akár napi tíz-tizenöt perc agytorna is elég ahhoz, hogy agysejtjeink frissek maradjanak, és gyorsan reagáljanak. Például, próbáljuk meg az aznap elvégzendő feladatokat megjegyezni ahelyett, hogy listára vetnénk őket! Ha költségvetést készítünk, először számoljuk ki fejben az összegeket (persze utána nem árt számológéppel is ellenőrizni a végeredményt)! Pihenésként oldjunk meg kisebb szudoku feladványokat vagy keresztrejtvényeket!

7. Frissességünk szempontjából alapvető fontosságú, hogy szervezetünk megfelelően hidratált legyen, ezért mindig gondoskodjunk arról, hogy naponta legalább egy-másfél liter vizet megigyunk. Sokan azonban elfeledkeznek erről a nagy munka közepette, és nem jutnak el a ma már minden helyen kötelezően felszerelt vízautomatákig sem. A legegyszerűbb módszer, hogy emlékeztessük magunkat az ivásra, ha mindig tartunk az íróasztalunkon egy üveg vizet. Annak érdekében, hogy legyen utánpótlás, szervezzük meg, hogy valamelyik kolléga rendszeresen rendeljen és hozasson az irodába ásványvizet!

8. A vitaminhiány szintén fáradékonysághoz vezet. Különösen azokat fenyegeti ez, akik előszeretettel csillapítják éhségüket gyorséttermekben. Ha viszont sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, érezhetően frissebbek leszünk. Frissesség szempontjából kiváló például a télen is kapható szilva vagy aszalt szilva. Ez a gyümölcs rengeteg különféle B-vitamint tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek az agy megfelelő működéséhez. Napi 20 dkg szilva elfogyasztásával kiváló fáradtság elleni kúrát tarthatunk.

Villámtippek: gyors munkahelyi felfrissülés!

9. Jó hangulatban eredményesebb a munka, és ezért mi magunk is sokat tehetünk. Időnként lepjük meg munkatársainkat egy kis csokival, süteménnyel, vigyünk az irodába egyszer-egyszer virágot, kínáljunk körbe gyümölcsöt, üdítőt!

10. Frissességünk és teljesítményünk fokozása érdekében szedjünk olyan multivitamint, amely egyszerre növeli szellemi és fizikai teljesítőképességünket! Megfelelő választás lehet a ginseng standardizált kivonata (G115) mellett vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmazó Pharmaton Vital kapszula, amely szellemi és fizikai teljesítményünk megőrzésében és növelésében egyaránt segíthet. A szer ginsengtartalma jótékony hatással van a szellemi teljesítményre, a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek pedig a fizikai kondíciót befolyásoló tényezőkre hatnak kedvezően. A kapszula szedésével csökkenthetjük az esetleges kimerültség tüneteit.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

A Pharmaton Vital lágy zselatin kapszula egészségpénztárban elszámolható, vény nélkül kapható gyógyszer.

Forrás: Sajtóközlemény