Ezeket látta már?

Vízivás: így jelzi a szervezetünk, ha többet iszunk a szükségesnél

tenziós fejfájás tünetei, kezelése, fájdalo, stressz

Ha valaki több vizet iszik, mint amennyire szüksége lenne, akkor a szervezete ezekkel a tünetekkel jelzi.

Nem lehet egységes módszer alapján meghatározni, hogy kinek mennyi vizet kellene naponta inni. Általánosságban véve jó kiindulópont, ha valaki napi 8 pohár vizet iszik. Az ideális folyadékbevitel mennyiségét módosíthatja többek között a környezet, a testmozgás, az egészségügyi állapot, illetve a terhesség és a szoptatás - írja a webmd.com.

Mik a jelei annak, hogy túl sok vizet iszunk?

A túl sok víz nem tesz jót a szervezetnek, mert többek között megemelheti a vérnyomást és csökkentheti a pulzust. A túlhidratációra az alábbi tünetek utalhatnak:

  • A vizelet színe

Ez egyik legjobb módja annak, hogy megállapítsuk, elég vizet fogyasztunk-e. A vizelet színe általában a halványsárgától a teaszínűig terjed. Ha a vizeletünknek halvány a színe, az biztos jele annak, hogy rövid idő alatt túl sok vizet ittunk.

  • Túl gyakori vizelés

Naponta 6-10 vizelés tekinthető normálisnak.

  • Akkor is iszunk vizet, amikor nem vagyunk szomjasak.

A szomjúság a szervezet válasza a kiszáradásra.

  • Hányinger vagy hányás, hasmenés

A túlhidratáltság tünetei hasonlíthatnak a kiszáradás tüneteihez. Ha túl sok víz van a szervezetben, a vesék nem tudják eltávolítani a felesleges folyadékot, ami könnyedén hányingerhez, hányáshoz és hasmenéshez vezethet.

  • Lüktető fejfájás egész nap

A fejfájás egyaránt jelezheti a folyadékhiányt és a kiszáradást is. A szervezetben lévő felesleges víz hatására a szervezet sószintje lecsökken, a sejtek pedig megduzzadnak. Ez érvényes az agysejtekre is, amelyek a túlhidratáció miatt a koponyához nyomódnak. Ez a nyomás okozza a lüktető fejfájást.

  • Izomgörcsök

A túl sok víz fogyasztása hatására csökken az elektrolitszint, amely izomgörcsökhöz vezethet.

  • Fáradtság, kimerültség

A túl sok víz fogyasztása miatt a vesék túl keményen dolgoznak, hogy eltávolítsák a szervezetből a felesleges vízmennyiséget. Ez olyan hormonreakciót hoz létre, amelytől stresszesnek és fáradtnak érezhetjük magunkat.

Olvasta már?

Forrás: Webmd