Ezeket látta már?

7 - Élelmiszerbiztonság

Dietetika
2009. január 01. 00:00
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

11. Élelmiszerbiztonság

- Óvjuk meg a táplálékokat a szennyeződésektől, romlástól

Mindennapi jó tanácsok

- Élelmiszert csak megbízható helyről szerezzünk be! Ügyeljünk a vásárláskor!

- Előzzük meg az érintkezést a nyersanyag és készétel között!

- Megfelelő sütéssel, főzéssel a legtöbb étel biztonságossá tehető!

- A romlandó élelmiszert és az ételeket mielőbb hűteni kell!

- Mossunk gyakran kezet!

- Tartsuk tisztán a konyhát!

- Az élelmiszer-biztonságot akkor se feledjük, ha vendéglőben étkezünk, otthonról viszünk ételt magunkkal a munkahelyre, illetve családi összejövetel, házi disznóvágás eseten!

12. Az élelmiszer címke

- Olvassuk el figyelmesen a címkét, hogy megismerjük az élelmiszer összetételét, esetenként energia- és tápanyagtartalmát

13. Még néhány jó tanács

Még néhány mindennapi jó tanács - általában

Együnk 4-5-ször naponta, lehetőleg mindig azonos időben

Étkezzünk nyugodt körülmények között, nem pedig vezetés, vagy munka közben

Igyunk naponta 6-8 pohár vizet, vagy ásványvizet

Táplálkozzunk változatosan, minél többféle élelmiszerből, ételből állítsuk össze étrendünket

**************************************************************************************************

A Táplálkozási ajánlásokat készítette:

Dr. Antal Magda, Prof. Dr. Barna Mária, Prof. Dr. Biacs Péter, Prof. Dr. Bíró György, Dr. Hajós Gyöngyi, Prof. Dr. Halmy László, Prof. Dr. Jákó Péter, Dr. Pados Gyula, Dr. Simon József, Dr. Zajkás Gábor

A javasolt táplálkozási egységek kidolgozásában részt vett és alkalmazhatóságukat próbaétrendek összeállításával ellenőrizte:

Dr. Greiner Erika, Domonkos Andrea, Lukács Éva, Szórád Ildikó

A kiadvány összeállításában közreműködött:

Dr. Szabó Mária

Dr. Zajkás Gábor

Jogi ellenőrzés:

Dr. Kornis Pál

A kéziratot ellenőrizte és kiadásra ajánlotta:

Belgyógyászati Szakmai Kollégium (2001)

A szerzők és a szerkesztő munkájában igen nagy segítséget jelentettek a hazai előzmények – Táplálkozási ajánlások a felnőtt magyar lakosság számára, 1987; Szívbarát Program Élelmiszer-útmutató, 1996 – és a külföldi hasonló anyagok, kiadványok, amelyek figyelembevételével állították össze az Ajánlásokat

Ha többet is szeretne tudni az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásról és élelmezésről, érdeklődjék a következő címen: OKK-OÉTI, 1097 Budapest, Gyáli út 3/a

Tel: 215-53-93, Fax: 215-15-45

Mobil: 30-2003-090

E-mail: h8649rod@ella.hu

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# egészség

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés