7 - Élelmiszerbiztonság
11. Élelmiszerbiztonság
- Óvjuk meg a táplálékokat a szennyeződésektől, romlástól
Mindennapi jó tanácsok
- Élelmiszert csak megbízható helyről szerezzünk be! Ügyeljünk a vásárláskor!
- Előzzük meg az érintkezést a nyersanyag és készétel között!
- Megfelelő sütéssel, főzéssel a legtöbb étel biztonságossá tehető!
- A romlandó élelmiszert és az ételeket mielőbb hűteni kell!
- Mossunk gyakran kezet!
- Tartsuk tisztán a konyhát!
- Az élelmiszer-biztonságot akkor se feledjük, ha vendéglőben étkezünk, otthonról viszünk ételt magunkkal a munkahelyre, illetve családi összejövetel, házi disznóvágás eseten!
12. Az élelmiszer címke
- Olvassuk el figyelmesen a címkét, hogy megismerjük az élelmiszer összetételét, esetenként energia- és tápanyagtartalmát
13. Még néhány jó tanács
Még néhány mindennapi jó tanács - általában
Együnk 4-5-ször naponta, lehetőleg mindig azonos időben
Étkezzünk nyugodt körülmények között, nem pedig vezetés, vagy munka közben
Igyunk naponta 6-8 pohár vizet, vagy ásványvizet
Táplálkozzunk változatosan, minél többféle élelmiszerből, ételből állítsuk össze étrendünket
**************************************************************************************************
A Táplálkozási ajánlásokat készítette:
Dr. Antal Magda, Prof. Dr. Barna Mária, Prof. Dr. Biacs Péter, Prof. Dr. Bíró György, Dr. Hajós Gyöngyi, Prof. Dr. Halmy László, Prof. Dr. Jákó Péter, Dr. Pados Gyula, Dr. Simon József, Dr. Zajkás Gábor
A javasolt táplálkozási egységek kidolgozásában részt vett és alkalmazhatóságukat próbaétrendek összeállításával ellenőrizte:
Dr. Greiner Erika, Domonkos Andrea, Lukács Éva, Szórád Ildikó
A kiadvány összeállításában közreműködött:
Dr. Szabó Mária
Dr. Zajkás Gábor
Jogi ellenőrzés:
Dr. Kornis Pál
A kéziratot ellenőrizte és kiadásra ajánlotta:
Belgyógyászati Szakmai Kollégium (2001)
A szerzők és a szerkesztő munkájában igen nagy segítséget jelentettek a hazai előzmények – Táplálkozási ajánlások a felnőtt magyar lakosság számára, 1987; Szívbarát Program Élelmiszer-útmutató, 1996 – és a külföldi hasonló anyagok, kiadványok, amelyek figyelembevételével állították össze az Ajánlásokat
Ha többet is szeretne tudni az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásról és élelmezésről, érdeklődjék a következő címen: OKK-OÉTI, 1097 Budapest, Gyáli út 3/a
Tel: 215-53-93, Fax: 215-15-45
Mobil: 30-2003-090
E-mail: h8649rod@ella.hu
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!