Ezeket látta már?

A kék mozzarella rejtélye - szennyezés lehetett?

Dietetika
2010. június 22. 11:26
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Kivontak a forgalomból 70 ezer zacskó, német importból származó mozzarellát Olaszországban, miután több vásárló is jelezte a hatóságoknak, hogy a tejfehér sajt a csomagolás felbontása után, a levegővel érintkezve kékes árnyalatot ölt.

Nincs hír arról, hogy a kék mozzarella megbetegedést okozott volna, mindenesetre az olasz hatóságok a teljes szállítmányt elkobozták és elrendelték a termék laboratóriumi vizsgálatát, és értesítették az Európai Unió élelmiszer-egészségügyi hatóságait is.

Olasz lapok szerint az a legvalószínűbb, hogy bakteriális szennyeződés okozza a kékülést. Elővigyázatosságból azonban az olasz hatóságok vizsgálják mérgező nehézfémmel való esetleges szennyezettség lehetőségét is.

A kék mozzarellát egy bajorországi üzemben gyártották és az Eurospin nevű diszkontáruházlánc hozta forgalomba, főleg Észak-Olaszországban. Az olasz közvéleményt tulajdonképpen nem is nagyon lepte meg, hogy probléma van a termékkel, mert azt nagyon olcsón kínálták, a hasonló olasz termékek 1,50 eurós átlagárával szemben mindössze 0,49 euróért.

Kommentár: a dioxin

A cikkben említett dioxin hasonló kémiai szerkezetű szerves vegyületek csoportjának összefoglaló neve. Általános jellemzőjük, hogy aromás gyűrűket, illetve halogéneket tartalmaznak. A legveszélyesebb, 2,3,7,8-tetraklór-dibenzo -dioxint (rövidítése TCDD) szokták egyszerűen dioxin-nak hívni. A természetben nem fordulnak elő. Keletkezésük az ipari folyamatokhoz, illetve a hulladékégetéshez köthető. Egészségügyi hatásukat tekintve elmondható, hogy erősen mérgező, rákkeltő anyagok. A szervezetbe bekerült dioxin nem ürül ki, hanem felhalmozódik a zsírtartalmú szövetekben.

(Ehardt Andrea)

Talán a minőségi problémánál is nagyobb meglepetést okozott, hogy már ezt a tipikus olasz portékát is külföldről szerzik be.

Ez már a többedik csapás a mozzarellára, az olasz gasztronómia egyik büszkeségére: a mezőgazdasági minisztérium nemrég állapította meg, hogy a Nápoly térségéből származó eredet-védett bivalymozzarella minősége az utóbbi időben csökkent, miután tehéntej nyomait fedezték fel benne.

Két éve olasz mozzarellaüzemekben végzett ellenőrzések a mérgező dioxin magas szintjét mutatták ki egyes mozzarellamintákban, mire több országban felfüggesztették az olasz sajtféleség importját.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# diéta

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés