Ezeket látta már?

Alacsonykalóriás étrend: depressziósak lehetünk tőle? Riasztó összefüggést fedeztek fel kutatók

Dietetika
2025. június 05. 16:14
alacsony kalóriata étrend hatása depresszió

A szélsőséges diéták szorongással és az étkezési zavarok magasabb kockázatával járnak.

A túlzott étkezési korlátozások negatív hatással lehetnek a mentális egészségre, állítja a BMJ Nutrition, Prevention & Health folyóiratban megjelent új tanulmány. A több mint 28 000 felnőtt adatait elemző kutatás arra utal, hogy a kalóriabevitel drasztikus csökkentése súlyosabb depressziós tünetekkel járhat, különösen férfiaknál és túlsúlyos embereknél.

Az élelmiszer minősége, kulcsfontosságú tényező A CNN szerint a tanulmány a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálat adatait vizsgálta, amelyben a résztvevőket étkezési szokásaikról és mentális egészségükről kérdezték. Az eredmények összefüggést mutatnak a nagyon korlátozó étrendek és a depressziós tünetek magasabb előfordulása között.

A kutatók azt találták, hogy nemcsak az elfogyasztott ételek mennyisége, hanem a minősége is fontos szerepet játszik a mentális egészségben. Azoknál az embereknél, akik a túlzottan feldolgozott élelmiszerekben, finomított szénhidrátokban és telített zsírokban gazdag étrendről számoltak be, több depressziós tünet jelentkezett. Ezzel szemben azoknál, akik mediterrán stílusú étrendet követtek, alacsonyabb volt a depresszió kialakulásának kockázata.

A tanulmánynak vannak korlátai is

A kutatási terv csak összefüggéseket tud mutatni, anélkül, hogy közvetlen ok-okozati összefüggést állapítana meg a kalóriamegvonás és a fokozott depressziós tünetek között. Ezenkívül az adatokat önbevalláson keresztül gyűjtötték, ami pontatlanságokhoz vezethet. Az eredmények ellentétben állnak a korábbi tanulmányokkal, amelyek a kalóriamegvonás mentális egészségre gyakorolt ​​jótékony hatásait mutatták ki. Dr. Johanna Keeler, a londoni King's College kutatója elmondta, hogy a korábbi tanulmányok az egészségügyi szakemberek által felügyelt korlátozó diétákra összpontosítottak, ami magyarázhatja az eredmények közötti különbségeket.

A kalóriamegvonás hatása a mentális egészségre

Számos elmélet létezik arról, hogy a kalóriamegvonás hogyan befolyásolhatja a hangulatot. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony kalóriatartalmú étrendek, amelyek túlsúlyos vagy elhízott embereknél fogyáshoz vezetnek, csökkenthetik a depresszió tüneteit. Ez fiziológiai változásoknak, javuló fizikai mobilitásnak vagy a megnövekedett pozitív társas visszajelzéseknek tulajdonítható. Dr. Keeler elmagyarázta:

A kalóriaszegény diéta elkezdése fogyás vagy súlyciklus nélkül nem feltétlenül eredményez javulást a depresszióban, sőt, frusztráló vagy elkeserítő lehet az egyének számára, ami a depresszió fokozódásához vezethet.

A túlzott kalóriamegvonás vagy a tápanyagokban szegény étrend fáradtsághoz, alvási problémákhoz és koncentrációs nehézségekhez vezethet. Ezenkívül a szélsőséges diéták fokozott szorongással és az étkezési zavarok magasabb kockázatával járnak.

Az egyensúly megtalálása a táplálkozásban

A szakértők hangsúlyozzák a kiegyensúlyozott táplálkozás és fogyás fontosságát. Dr. Bhat azt javasolja, hogy az étrendi ajánlásoknak személyre szabottaknak kell lenniük, és figyelembe kell venniük mind a pszichológiai tényezőket, mind a fizikai egészséget.

Mielőtt bármilyen fogyókúrás erőfeszítésbe kezdenénk, érdemes orvoshoz fordulni. Natalie Mokari, egy Charlotte-ban (Észak-Karolina) működő regisztrált dietetikus azt javasolja, hogy a szigorú kalóriamegvonások helyett a kiegyensúlyozottabb életmód kialakítása érdekében a kisebb, fokozatos változtatásokra összpontosítsunk. Mokari azt javasolja, hogy elemezzük ki a napi étkezéseinket, hogy biztosítsuk a kiegyensúlyozott fehérje-, szénhidrát-, egészséges zsír- és rostbevitelt. A szükséges tápanyagok hozzáadását helyezzük előtérbe, mielőtt kiiktatnánk az étrendünkből az ételeket.

A francia egészségügyi hatóságok szerint a vegetáriánus étrendet követőknél alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség, a különféle rákfajták és az emésztési problémák kockázata . Azonban nehézséget okozhat számukra az omega-3 és a D-vitamin megfelelő bevitelének biztosítása.

Az egészséges életmód kialakításához fontos, hogy az étrend kiegyensúlyozott legyen, és tartalmazzon minden élelmiszercsoportot, beleértve a gyümölcsöket is, amelyek elismerten gazdag esszenciális vitamin- és ásványianyag-tartalmukról ismertek. Ha azonban a célunk a fogyás, vannak bizonyos gyümölcsök, amelyeket kerülni kell a napi étrendünkben.

Inulin – nem csak a bélrendszerét támogatja, de a fogyásban is segíthet
Kapcsolódó cikk

Inulin – nem csak a bélrendszerét támogatja, de a fogyásban is segíthet

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Libertatea
# alacsony kalória # étrend # Életmód # Kutatás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés