Alacsonykalóriás étrend: depressziósak lehetünk tőle? Riasztó összefüggést fedeztek fel kutatók
A szélsőséges diéták szorongással és az étkezési zavarok magasabb kockázatával járnak.
A túlzott étkezési korlátozások negatív hatással lehetnek a mentális egészségre, állítja a BMJ Nutrition, Prevention & Health folyóiratban megjelent új tanulmány. A több mint 28 000 felnőtt adatait elemző kutatás arra utal, hogy a kalóriabevitel drasztikus csökkentése súlyosabb depressziós tünetekkel járhat, különösen férfiaknál és túlsúlyos embereknél.
Az élelmiszer minősége, kulcsfontosságú tényező A CNN szerint a tanulmány a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálat adatait vizsgálta, amelyben a résztvevőket étkezési szokásaikról és mentális egészségükről kérdezték. Az eredmények összefüggést mutatnak a nagyon korlátozó étrendek és a depressziós tünetek magasabb előfordulása között.
A kutatók azt találták, hogy nemcsak az elfogyasztott ételek mennyisége, hanem a minősége is fontos szerepet játszik a mentális egészségben. Azoknál az embereknél, akik a túlzottan feldolgozott élelmiszerekben, finomított szénhidrátokban és telített zsírokban gazdag étrendről számoltak be, több depressziós tünet jelentkezett. Ezzel szemben azoknál, akik mediterrán stílusú étrendet követtek, alacsonyabb volt a depresszió kialakulásának kockázata.
A tanulmánynak vannak korlátai is
A kutatási terv csak összefüggéseket tud mutatni, anélkül, hogy közvetlen ok-okozati összefüggést állapítana meg a kalóriamegvonás és a fokozott depressziós tünetek között. Ezenkívül az adatokat önbevalláson keresztül gyűjtötték, ami pontatlanságokhoz vezethet. Az eredmények ellentétben állnak a korábbi tanulmányokkal, amelyek a kalóriamegvonás mentális egészségre gyakorolt jótékony hatásait mutatták ki. Dr. Johanna Keeler, a londoni King's College kutatója elmondta, hogy a korábbi tanulmányok az egészségügyi szakemberek által felügyelt korlátozó diétákra összpontosítottak, ami magyarázhatja az eredmények közötti különbségeket.
A kalóriamegvonás hatása a mentális egészségre
Számos elmélet létezik arról, hogy a kalóriamegvonás hogyan befolyásolhatja a hangulatot. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony kalóriatartalmú étrendek, amelyek túlsúlyos vagy elhízott embereknél fogyáshoz vezetnek, csökkenthetik a depresszió tüneteit. Ez fiziológiai változásoknak, javuló fizikai mobilitásnak vagy a megnövekedett pozitív társas visszajelzéseknek tulajdonítható. Dr. Keeler elmagyarázta:
A kalóriaszegény diéta elkezdése fogyás vagy súlyciklus nélkül nem feltétlenül eredményez javulást a depresszióban, sőt, frusztráló vagy elkeserítő lehet az egyének számára, ami a depresszió fokozódásához vezethet.
A túlzott kalóriamegvonás vagy a tápanyagokban szegény étrend fáradtsághoz, alvási problémákhoz és koncentrációs nehézségekhez vezethet. Ezenkívül a szélsőséges diéták fokozott szorongással és az étkezési zavarok magasabb kockázatával járnak.
Az egyensúly megtalálása a táplálkozásban
A szakértők hangsúlyozzák a kiegyensúlyozott táplálkozás és fogyás fontosságát. Dr. Bhat azt javasolja, hogy az étrendi ajánlásoknak személyre szabottaknak kell lenniük, és figyelembe kell venniük mind a pszichológiai tényezőket, mind a fizikai egészséget.
Mielőtt bármilyen fogyókúrás erőfeszítésbe kezdenénk, érdemes orvoshoz fordulni. Natalie Mokari, egy Charlotte-ban (Észak-Karolina) működő regisztrált dietetikus azt javasolja, hogy a szigorú kalóriamegvonások helyett a kiegyensúlyozottabb életmód kialakítása érdekében a kisebb, fokozatos változtatásokra összpontosítsunk. Mokari azt javasolja, hogy elemezzük ki a napi étkezéseinket, hogy biztosítsuk a kiegyensúlyozott fehérje-, szénhidrát-, egészséges zsír- és rostbevitelt. A szükséges tápanyagok hozzáadását helyezzük előtérbe, mielőtt kiiktatnánk az étrendünkből az ételeket.
A francia egészségügyi hatóságok szerint a vegetáriánus étrendet követőknél alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség, a különféle rákfajták és az emésztési problémák kockázata . Azonban nehézséget okozhat számukra az omega-3 és a D-vitamin megfelelő bevitelének biztosítása.
Az egészséges életmód kialakításához fontos, hogy az étrend kiegyensúlyozott legyen, és tartalmazzon minden élelmiszercsoportot, beleértve a gyümölcsöket is, amelyek elismerten gazdag esszenciális vitamin- és ásványianyag-tartalmukról ismertek. Ha azonban a célunk a fogyás, vannak bizonyos gyümölcsök, amelyeket kerülni kell a napi étrendünkben.
Inulin – nem csak a bélrendszerét támogatja, de a fogyásban is segíthet
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!