Vastagbélrák: ezek az ételek drámaian növelhetik a tumor kockázatát!

Dietetika
2024. augusztus 15. 17:34

Ne becsülje alá, amikor azt hallja, hogy az étkezési szokásaink a rák kialakulásának az esélyét növelhetik, vagy épp csökkenthetik!

Dr. Stephen O’Keefe gasztroenterológus azt állítja: hosszútávú járványügyi kutatások támasztják alá, hogy étrendünktől függ a vastag- és végbélrák esélye.

Ha például vöröshúst és feldolgozott ételeket eszünk többet, a kockázat nagyobb, ha viszont rostgazdag ételeket fogyasztunk, a rák esélye csökken. Mindezt pedig a mikrobióma, az emberi bélrendszerben található baktériumkomplexum magyarázza.

Vastagbélrák és végbélrák: meglepő kutatási eredmények

Mi történik beleinkben a hús (fehérje és zsír) és a rost (zöldség) emésztése közben?

Laboratóriumi tesztekből kiderült, hogy a vastagbélben a zsíros és fehérjedús ételek maradékát lebontják egyes baktériumok. Ezen folyamat közben a baktériumok olyan vegyületeket (pl. másodlagos epesavat) termelnek, amelyek gyulladást, illetve rákot okozhatnak. Azon baktériumok viszont, amelyek ugyanott a rostgazdag ételeket bontják le, butirátokat termelnek, amelyek kifejezetten védik szervezetünket a rák kialakulásától.

O’Keefe a Nature Communications szaklapban be is számolt már 2015-ben a témában végzett kutatásáról, amelynek során két húsz fős csoporttal dolgozott – egy vastagbélrákra esélyes afrikai-amerikaival és egy rákra nagyon kis esélyű dél-afrikai csapattal.

Az első csoport eredetileg két-háromszor több állati eredetű fehérjét és zsírt és sokkal kevesebb rostot fogyasztott, mint a második csoport. A kéthetes kísérlet idejére meg kellett cserélniük étrendjüket egymással, vagyis a dél-afrikaiaknak zsírgazdag és rostszegény ételeket kellett fogyasztaniuk: hamburgert, sültkrumplit, palacsintákat, virslit. Az afrikai-amerikaiak ezzel szemben rostgazdag és zsírszegény étrendre tértek át: mangóra, kukoricaliszt alapú ételekre, lencsére.

Helyes étrenddel már két hét után észlelhető változás

A kutató elmondása szerint már két hét után is egyértelmű változásokat lehetett megfigyelni a mikrobák összetételében. Az említett bontóbaktériumok aránya az új étrendhez idomult: a rostbontók az afrikai-amerikai csoportban, a fehérje- és zsírbontók pedig az afrikai csoportban gyarapodtak el, míg a kísérlet kezdetén ennek pont a fordítottja volt igaz.

A zsírgazdag étrend hatására a dél-afrikai csoportnál jelentős gyulladás is észlelhető volt a béljáratban. Mindez arra utal, hogy mind a gyomorbaktériumok, mind pedig az ezek által termelt vegyületek egy kifejezetten komplex rendszer részét képezik és határozottan változtathatóak az étrend finomhangolásával.

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A vastagbélrák 5 korai tünete



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: livescience
# vastagbél betegségei# daganatos betegség# végbélrák# rák# étrend# Kutatás

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk