Ezeket látta már?

Evett már ilyen jó baktériumgyilkost?

Dietetika
2010. április 02. 11:25
Módosítva: 2016. október 11. 13:26

Hamarosan itt a húsvét - a menü elmaradhatatlan kiegészítője a torma, amely nemcsak kiváló fűszer, de hatékony vírusölő is.

Csípőssége miatt lehet imádni vagy éppen mellőzni a tormát, ennek a húsvétkor éppen aktuális gyógy- és fűszernövénynek azonban számos jótékony hatása van.

Maga a növény a Volga és a Don mentén őshonos - a magyarok ősei is itt ismerkedtek meg vele, és hozták magukkal a Kárpát-medencébe. Leginkább fűszerként használjuk, de így is hatékony gyógyító.

Erős, jellegzetes illatát intenzív illóolaj-tartalma biztosítja - az illóolaj belélegzése tisztítja a légutakat. Bronchitis-re érdemes bevetni, ha pedig a felső légutak hurutja áll fenn, a tormát keverjük össze mézzel, és így fogyasszuk!

A torma hatóanyagai a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok. C-vitamint és káliumot is tartalmaz. Jól teszik, akik rajonganak érte, a frissen reszelt tormának ugyanis, azon túl, hogy finom, fél napon át tartó vírus- és baktériumölő hatása van, melyet a glikozidoknak köszönhet. A kálium a veseműködést fokozza, kiváló a vese- és húgyúti fertőzések esetén, a mustárolaj pedig a nyálkahártyák vérellátását serkenti.

Keverve, áztatva csodákat művel

A tormareszelék önmagában túlságosan erős. A népi gyógyászat az ájult ember magához térítéséhez és pakolásként is használta a frissen reszelt tormát. A kisebb sérülésekre, sebekre levelét borították, hogy megakadályozza az elfertőződést.

A reszelt gyökérrel csínján bánjunk, mert jelentős hatóanyaga miatt hólyagot okozhat a bőrön, ha nagyobb mennyiségben alkalmazzuk. Mézzel összekeverve azonban hatásos köhögéscsillapító. Mivel a méz elveszi a torma csípős ízét, a gyerekek is könnyen fogyasztják.

Belsőleg elsősorban mézzel ajánlott keverni - külsőleg is használhatjuk azonban, ha például alkoholban áztatjuk a reszelt tormagyökeret, a bőrbe bedörzsölve, bemasszírozva kiváló reumás fájdalmak ellen.

Bevethetjük fejfájás ellen is: tejben áztatva. Mivel helyi vérbőséget okoz, borogatásként alkalmas a fagyott kéz és láb gyógyítására is.

A torma remek étvágygerjesztő. Nemcsak frissen reszelve, köretnek is alkalmazhatjuk, létezik tormamártás, ecetes torma - mindenképp egy kellemes ízfokozó. Salátába is tehetjük.

A magyar konyha sok sertés- és marhahúsból készült ételhez, halféléhez hasznosítja, alkalmas savanyúságok eltételéhez is. A torma majonézes és tejszínes változatban is kapható, amely különösen jó azoknak, akik túlzott erősségét nem kedvelik.

Ne vigyük túlzásba!

Önmagában is erős, de ha túl sokat fogyasztunk belőle, irritálhatja a nyálkahártyát. Szembe ne kerüljön! A terhesség alatt és vesebetegség esetén nem ajánlott a nagy mennyiségű fogyasztása. A torma csípősségén egyébként enyhíthetünk, ha frissen reszelt állapotban sütőbe vagy ecetes-cukros vízbe rakjuk pár percre.

Az eredeti cikk itt olvasható:

Szerző: Adrina

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Napidoktor
# diéta

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés