Ezeket látta már?

Rájöttek, milyen ételszínezékek, adalékok károsíthatják a beleket

Dietetika
2024. március 09. 16:49
milyen ételszínezékek, adalékok károsíthatják a beleket

Gyakran használt élelmiszer-összetevők lehetnek előnytelen hatással ránk. Ez a két nanorészecske a hibás.

Az ételszínezékek és a csomósodást gátló anyagok potenciálisan károsíthatják a bélrendszert – figyelmeztetett a Rizikometer, mely az élelmiszeripari trendeket és kockázatokat vizsgálja. Hivatkozva a New Food cikkére, rámutattak, hogy ezek az összetevők fém-oxid nanorészecskéket tartalmazhatnak, ami problémát jelenthet.

Az új kutatás szerint az élelmiszer-színezékekben és csomósodást gátló anyagokban lévő nanorészecskék „károsíthatják az emberi bélrendszer egyes részeit”.

A Cornell és a Binghamton Egyetem tudósai szerint

  1. 1 a titán-dioxid
  2. 2 és a szilícium-dioxid

az a két nanorészecske, amelyeket általában élelmiszerfestékekben használnak, s amelyek „negatívan befolyásolhatja a bélműködést”.

„Negatív hatással vannak a kulcsfontosságú emésztést és felszívódást elősegítő fehérjékre” – mondta el Elad Tako, a Cornell élelmiszertudományi docense.

A kutatás elvégzéséhez a tudósok az ember számára megfelelő dózisú titán-dioxidot és szilícium-dioxidot használtak laboratóriumuk in vivo rendszerben, amely „az emberi testéhez nagyon hasonló egészségügyi választ képes produkálni”.

Ezt követően a kutatók csirketojásokba fecskendezték a nanorészecskéket. Amikor a csirkék kikeltek, a tudósok változást észleltek a funkcionális, morfológiai és mikrobiális biomarkerekben a vérben, a nyombélben és a vakbélben is.

„Napi rendszerességgel fogyasztjuk ezeket a nanorészecskéket” – magyarázta Tako. „Nem igazán tudjuk, mennyit fogyasztunk, és nem igazán ismerjük ennek a fogyasztásnak a hosszú távú hatásait. Most sikerült bemutatnunk néhány ilyen hatást, ami kulcsfontosságú a gyomor-bélrendszer egészségének és fejlődésének megértéséhez."

A tudósok az eredmények ellenére sem követelik e nanorészecskék élelmiszerfestékekben való felhasználásának betiltását.

„Egyelőre az volt a cél, hogy felhívjuk rá a figyelmet, s hogy legyenünk tisztában a helyzettel. Mi csupán megnyitjuk az ajtót a viták előtt.” - mondta Tako. „A tudomány dolga és felelőssége, hogy további vizsgálatokat végezzen ezügyben. ”

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rákkezelés: ez a baj az immunterápiával! Magyar kutatók már 17 éve szóltak



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# ételszínezék # nanorészecske # élelmiszeripar # bélműködés

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés