Ezeket látta már?

Ezért egyen gyakran sütőtököt - a szívének is jót tesz

Dietetika
2024. október 08. 13:54
sütőtök, immunrendszer, vitamin, tökmag, vesebetegség, antioxidáns

Tudta, hogy a sütőtök nemcsak finom, hanem még az immunrendszert is erősíti?

A sütőtök a II. világháború után egyfajta népeledelnek számított Magyarországon, valószínűleg ezért is veszített egy időben varázsából. Mostanában azonban ismét reneszánszát éli: szeptembertől már megtalálható a piacok standjain és egészen januárig bátran vásárolhatunk belőle. És miért ajánlott a fogyasztása? Íme.

Miért egészséges a sütőtök?

A sütőtök sokféle problémára nyújthat megoldást. Serkenti a máj működését, így kitűnő máj- és vesebetegségek esetén, remek hashajtó és béltisztító, ezért a böjtölés és méregtelenítő kúrák során is érdemes alkalmazni. Magas A-, B-, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően az egyik legjobb megoldás az immunrendszer erősítésére. A legjobb ellenszere a megfázásos megbetegedéseknek, gyulladáscsökkentő és rák-megelőző hatása is van. Mint ahogy a legtöbb sárga zöldség vagy gyümölcs, így a sütőtök is gazdag béta-karotinban.

A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is. Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen is fellépnek.

Szívbarát sütőtök

A sütőtök szívbarát tápanyagokat is tartalmaz (például káliumot), így segíthet a vérnyomás szabályozásában, hiszen a megfelelő káliumbevitel csökkentheti a hipertónia, ami a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője. Emellett magas antioxidánstartalma miatt csökkentheti az oxidatív stresszt, ami hozzájárulhat az érelmeszesedés és más szívbetegségek kialakulásához.

Hogyan válasszon sütőtököt?

A sütőtöknek rengeteg felhasználási módja van az italtól a köreten keresztül a levesig: sós és édes ételek egyaránt készülhetnek belőle. A megfelelő tök kiválasztása nagyon egyszerű: csak olyat szabad választani, aminek a héja teljesen ép, ez garantálja a belső értékeket is. A szüretelés után hűvös helyen nagyon sokáig eláll, azonban a szeletelést követően ajánlott inkább pépként lefagyasztani. Most bemutatunk néhány egyszerű, egészséges és finom receptet.

Szépítő sütőtök

A sütőtök igazi vitaminbomba, melyet nemcsak belsőleg alkalmazhatunk, hanem a bőrünkre, hajunkra kenve is. A zöldségben található mikrotápanyagok nélkülözhetetlenek az egészséges és szép bőr megőrzéséhez (pl. a karotinoidok védik a bőrt a napsugárzás okozta károsodásokkal szemben, a C- és E-vitamin serkenti a bőr kollagéntermelődését, így segíti rugalmasságának megőrzését), és a sütőtökös arcpakolás ragyogóvá, feszessé teheti a bőrünket, halványíthatja a bőr öregedésével vagy éppen a napsugárzás okozta foltokat és a kipirosodást is enyhítheti.

Turmixoljon össze egy csészényi sütőtököt, 1 teáskanál mézet és egy kevés tejet, majd a pakolást kenjük fel a megtisztított arcbőrre. Húsz percig hagyja hatni, majd langyos vízzel mossa le.

Sütőtöklé almával

Hozzávalók: 1 közepes sütőtök, 1 egész citrom, 2 közepes alma, 1 lédús narancs, 1 grapefruit, méz.

Mossa meg, vágja ketté a tököt, a magvait távolítsa el, majd kockázza fel és tegye főzővízbe. Közben vágja fel az alaposan megmosott almát, majd amikor a tök elkezd puhulni, adja hozzá az almát, főzze tovább, amíg minden meg nem puhul. Ha elkészült, egyszerűen turmixolja össze, majd a péphez öntse hozzá a kifacsart citrom, narancs és grapefruit levét, és ha szükséges, édesítse mézzel.

Sütőtökleves pirított tökmaggal

Hozzávalók:

  • 1 db közepes sütőtök,
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma,
  • 1 burgonya,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • hántolt tökmag,
  • só, bors.

A vöröshagymát és a fokhagymát nagyobb kockákra vágjuk, dinszteljük, majd hozzáadjuk a megpucolt, felkockázott tököt és a burgonyát, majd kis vizet hozzáadva tovább dinszteljük. Körül-belül 10 perc múlva felöntjük csak annyi alaplével, vagy vízzel, amennyi épp elfedi, és hozzáadjuk ízlés szerint a fűszereket, ételízesítőket. Ha a tök megpuhult, botmixerrel turmixoljuk. Amíg a tök fő megpiríthatjuk a tökmagot egy serpenyőben, ezt szórjuk a kész leves tetejére.

Összegezve

  • A sütőtök immunrendszert erősítő hatással is rendelkezik.
  • Sokféle problémára nyújthat segítséget, ugyanis javíthatja a máj működését és hasznos kiegészítés lehet máj- és vesebetegségek esetén.
  • Magas A-, B-, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően az egyik legjobb segítség az immunrendszer erősítésére.
  • Sütőtök szívbarát tápanyagokat is tartalmaz és segíthet a vérnyomás szabályozásában.
  • Sütőtökből sokféle étel készíthető, például leves, és a bőrre is jó hatással van.
Sütőtök és gomba: C-és D-vitaminban gazdag ételek őszre
Ez a cikk is érdekelheti

Sütőtök és gomba: C-és D-vitaminban gazdag ételek őszre



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
# sütőtök # táplálkozás # egészség # szívbarát # antioxidáns

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés