Több zöldség - kevesebb emlőrák?

Dietetika
2011. szeptember 09. 11:29
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

A zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend mellett kisebb lehet az emlőrák kockázata - állapították meg amerikai kutatók.

A 26 évig (!) tartó követéses vizsgálatba 86 ezer nőt vontak be, közülük kevesebb mint egy százaléknál alakult ki úgynevezett ösztrogén-negatív tumor. Az összes emlődaganatos eset mintegy negyedét teszik ki azok, amelyekben a páciensnél hiányzik az ösztrogén hormon receptora.

Több zöldség - kevesebb emlőrák?

Több zöldség - kevesebb emlőrák?

Forrás: Medipress


A kockázat azoknál a nőknél mutatkozott körülbelül húsz százalékkal alacsonyabbnak, akik az - egyébként a magas vérnyomás csökkentése és megelőzése érdekében javasolt - úgynevezett DASH étrendet vagy ahhoz közelit tartottak. Ennél az étrendnél a sok zöldség és gyümölcs mellett rostokban gazdag gabonát, olajos magvakat, hüvelyeseket és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket javasolnak a szakértők.

Teresa T. Fung kutatásvezető, a bostoni Simmons College munkatársa és csoportja eredményeit az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban tette közzé.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# diéta# emlőrák

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk