Jó hír: a csokoládé orvosság májbetegeknek!

Életmódorvoslás
2010. április 26. 15:48
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

A kakaóban gazdag fekete csokoládé a májcirrózisos betegek számára a jövőben akár receptre is kapható lehet, mivel egy friss tudományos munka rámutatott a fekete csokoládé jótékony hatásaira.

Spanyol kutatók vizsgálatai szerint az étcsokoládé az étkezés utáni gyomor-vérnyomás szintjét képes megfelelő szinten tartani, ami a májcirrózisos betegek esetében akár annyira veszélyessé is válhat, hogy a vérerek szétrepednek.

Az étcsokoládé vérnyomásszabályozó hatása mögött a kakaóban található, flavanoloknak nevezett antioxidánsok állhatnak, mivel ezek a vegyületek segítenek az erek simaizomzatát ellazítani.

A spanyol szakemberek 21 végstádiumban lévő májbeteggel végzett vizsgálataiban 85%-os kakaótartalmú étcsokoládét használtak, amelynek következtében a betegek a májban a vérnyomás sokkal kisebb mértékben növekedett meg, mint azoknál, akik nem fogyasztottak ilyen csokoládét.

A májcirrózis a májat hosszútávon érő sérülések nyomán kialakuló kisebesedés, amelyet több tényező is kiválthat, köztük a hepatitisz fertőzés vagy a kóros alkoholfogyasztás.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# alkoholizmus# májbetegség# májcirrózis

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk