Ezeket látta már?

Mikroműanyagok: vízforralással meg lehet szabadulni tőlük? Itt a válasz!

Életmódorvoslás
2024. május 09. 15:04
mikroműanyag vízforralás tanulmány élelmiszer csomagolóanyag

A mikroműanyagok egyre nagyobb mennyiségben vannak jelen a természetben.

Az elterjedt környezeti károkat okozó műanyag hulladékok mellett új, globális veszély is felbukkant: a mikroműanyagok. Ezek apró részecskékké válva szinte mindenhol jelen vannak: az élelmiszerekben, amiket fogyasztunk, a vízben, amit iszunk, és a levegőben, amit belélegzünk. Még kevéssé vizsgáltak és nem ismerjük teljesen az egészségügyi hatásait, de az biztos, hogy hosszútávú veszélyt jelentenek jövőnkre nézve. A legfontosabb lépés a probléma kezelésében az lehet, ha megkezdjük az élelmiszerláncba került és az emberi szervezetben is megtalálható mikroműanyagok tanulmányozását.

Kezdjük a műanyagokkal

A műanyagok könnyűek, sokoldalúak, olcsón gyárthatók és strapabírók. Ezen kiváló tulajdonságok miatt az 1930-as és 1940-es években kezdődő tömeggyártást követően folyamatosan növekvő mennyiségben kerültek a piacra, egyre több helyen váltva ki a hagyományos anyagokat, mint például a fa vagy a fém. Ma már évente közel 400 millió tonna műanyagot állítanak elő. A műanyagok a kémiai folyamatokkal szemben is igen ellenállók, oxidációjuk nagyon lassan következik be.

A modern technológia és az "okoseszközök" által átszőtt világunkban a műanyagok elengedhetetlen anyagokká váltak. Nemcsak a legtöbb "kütyü" készül műanyag alkatrészekből, hanem az épületszigeteléstől kezdve a gyógyszerek és élelmiszerek csomagolásán át egészen a csatornacsövekig és az autókig szinte minden területen jelen vannak az életünkben.

Pontosan mi az a mikroműanyag?

A környezetbe kikerült műanyaghulladékok döntő többsége nem bomlik le, hanem nagyon apró részekre esik szét. Viszont ugyanúgy műanyag marad, ráadásul láthatatlanul még veszélyesebb, mint előtte.

Az 5 mm-nél kisebb műanyagdarabokat mikroműanyagnak nevezik. Ezek a részecskék természetes vizeinkbe több úton juthatnak be: a szintetikus szövetek mosásából, a kozmetikai termékekből (amelyekbe szándékosan tesznek apró műanyagrészecskéket), valamint a környezetben meglévő műanyaghulladékok aprózódása útján.

Bár az 1970-es években már észlelték ezeket a mikrorészecskéket, csak a 2000-es évektől kezdve kaptak komolyabb figyelmet. Ezeket másodlagos mikroműanyagoknak nevezik, mivel nem a mostani, apró méretükre lettek tervezve.

Már a vízi élőlényekben is megtalálható

A tápláléklánc elején elhelyezkedő szervezetek (planktonok, kagylók, halak) táplálkozási módjukból kifolyólag véletlenszerűen fogyasztják el a mikroműanyagokat, amelyek a tápcsatornájukban gyulladásos reakciókat válthatnak ki és az egyed pusztulását is okozhatják. Laboratóriumi körülmények között vizsgálva leírták, hogy a mikroműanyagok a tápcsatornából bekerülhetnek kagylók és rákok keringési rendszerébe valamint szöveteibe, továbbá a táplálékláncon keresztül az ezekkel táplálkozó élőlényekbe is eljutnak. Az ehető kékkagyló közvetlen emberi fogyasztásban elterjedt, így a mikroműanyagok transzportja itt sem kizárható. Természetes körülmények között élő halak esetében eddig a tápcsatornából jelentették előfordulásukat, élelmezésre alkalmas fajoknál (tőkehal, lepényhal). Ez újabb kockázatot jelent élelmiszereink minőségére nézve.

Mi a helyzet az ivóvízzel?

A szennyvíztisztító telepek annak ellenére távolítják el igen nagy hatékonysággal a mikroműanyagokat, hogy rendeltetésszerűen nem tervezték azokat ilyen problémák megoldására. A szennyvíztisztítás során zajló folyamatok eredményeként a tisztított vízzel a beérkező mikroműanyagoknak mindössze 0,1-3 százaléka kerül a befogadó felszíni vizekbe. A magyar csapvíz felszín alatti vízforrásokból származik, ahová nem kerülhetnek szennyező anyagok. Az ivóvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. Rendszeresen vizsgálják, minden szolgáltatónak törvényben előírt kötelezettsége hetente többször vízmintákat venni, azokat pedig akkreditált laboratóriumokban ellenőriztetni. A vizsgálatok eredményét dokumentálni kell és szakhatóságnak jelenteni. Az ellenőrzés több mint 50 vizsgálati szempont szerint történik, mint például a víz lebegőanyag-tartalma, keménysége, PH-értéke, a vízben oldott szerves és szervetlen anyagok, mikroszennyezők, bakteriológiai paraméterek stb.

„Magyarországon a csapvíz szerencsére nagyon jó minőségű. Biztonságos a fogyasztása, vélhetően nem kell tartani mikroműanyag tartalmától” – fogalmaz dr. Bordós Gábor, a mikromuanyag.hu szakmai vezetője, az Eurofins Analytical Services Hungary​ Kft. projektmenedzsere.

EU-s szabályozás

„Az EU Ivóvíz Keretirányelv alapján vizsgálni kell majd a mikroműanyagokat a következő öt évben az emberi fogyasztásra szánt ivóvízben, de jelenleg még nincs erre semmiféle határérték, egyelőre csak egy módszertant publikált az EU” – magyarázza dr. Bordós Gábor.

„Az ötéves megfigyelési listás metódussal történő adatgyűjtés után értékeli majd az EU ennek a kockázatát, így várhatóan legkorábban öt év múlva határoznak meg egy egészségügyi határértéket, de jelenleg itt még nem tartunk. Nagy előrelépés az EU-s jogszabály, mert eddig nagyon sokféle módszer keringett a tudományos szakirodalomban amit műanyag vizsgálatokra használtak, de itt egyértelműen le van írva, hogy hogyan kell ezt végezni” – teszi hozzá a kutató.

Az Európai Unió kémiai biztonsági rendelete a REACH, melynek elsődleges célja, hogy a meglévő és az új anyagokat fokozatosan azonos, átfogó, de igen szigorú szabályok alá vonva biztosítsa az emberi egészség és a környezet magas szintű védelmét, a fenntartható fejlődést, a versenyképesség és innováció fenntartása, javítása mellett. Az új szabályozás alapelve, hogy nemcsak az anyagokról összegyűjtendő adatok dokumentálásért, hanem az azok használatából, továbbadásából adódó kockázatok becsléséért is az ipar a felelős, sőt, a feladatok egy része, így a felelősség is, kiterjed az egész szállítói láncra.

„A REACH rendelet hatálya alá bekerültek az elsődleges mikroműanyagok, például a mikrogyöngyök. Ezeket többek között a kozmetikai ipar használja és azért hívják elsődlegesnek, mert eleve ilyen kis méretűre gyártották őket. Fokozatosan kivezetik ezeket a termékekből, ami igen örvendetes”– vélekedik dr. Bordós Gábor.

Ki lehet szűrni a mikroműanyagot a vízből?

A közelmúltban megjelent cikk arról számol be, hogy forralással eltávolíthatjuk a vízből a mikroműanyagok 90%-át. Ebben azt írják, hogy a forralás elpusztít minden baktériumot, vírust, gyakorlatilag minden veszélyes betegséget okozó csírát és alkalmas módszer lehet a 21. század egyik legelterjedtebb szennyezőanyagával, a mikroműanyagokkal szemben is. A cikk egy kínai tanulmányra hivatkozik.

„A tanulmány gyakorlatilag arról szól, hogy a vízkeménységet okozó kalcium-karbonát forralás közben kiválik a mikroműanyag részecskék felületén, így csapdázva az ivóvízben jelenlévő mikroműanyagokat, azok sűrűségét növeli és kiülepedésükhöz vezet. Elképzelhető, hogy a laborkísérleteken túl a gyakorlatban is működhet ez a módszer, de azért kezeljük fenntartással” – magyarázza a kutató.

Vásároljunk tudatosabban

A környezetvédelem manapság arról szól, hogy létrehoztunk egy problémát, majd szembe találjuk magunkat azzal, hogy ez így mégse jó, valamit kellene kezdeni vele.

Viszont a kármentesítés sokkal nagyobb költségekkel jár, mint hogyha előzőleg is megvizsgáltuk volna ezt az aspektust. Ugyanez a helyzet a mikroműanyagoknál, hiszen annyira körbevesznek minket, hogy ezeknek a szűrése, akár mikroműanyag mentes beltéri levegőnek az előállítása, vagy mikroműanyag mentes ivóvíznek az előállítása, nagyon nagy költségekkel jár és nem is biztos, hogy technikailag tökéletesen megvalósítható. Tehát a legfontosabb, hogy a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt.

„Próbáljuk meg a műanyag felhasználásunkat csökkenteni. Az összes legyártott műanyagnak 40 százaléka csomagolóanyag és ezek azok, amik nagyon gyorsan hulladékká válnak. Gondoljuk át, hogy hogyan lehet kikerülni a műanyagokat, alternatívát keresni magára a termékre, vagy a csomagolásra, például saját csomagolóanyagot használni” – hívja fel a figyelmet dr. Bordós Gábor.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Súlyos bélgyulladás: így okozhatnak a mikroműanyagok IBD-t



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# mikroműanyag # csomagolóanyag # tanulmány # Kutatás # élelmiszer # műanyag

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés