Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Alvászavar: a gyógynövény vagy a melatoninszedés hatékonyabb segítség?

A gyógynövények nem pótolják a melatonint! GettyImages-1391590062

Rosszul alszik? Tudnia kell, hogy a nyugtató, lazító hatású gyógynövények csak akkor segítenek az elalvásban, ha az alvászavart stressz, túlpörgés, idegeskedés, lelki trauma okozza. A melatonint azonban nem tudják helyettesíteni.

Akárcsak az altatóknak, a gyógynövény alapú szereknek is fontos szerepe lehet az alvászavarok kezelésében, illetve megelőzésében. A legnépszerűbb gyógynövényeket, például a kamillát, a citromfüvet, komlótobozt, orbáncfüvet vagy a macskagyökeret hosszú ideje alkalmazzák, és sokan esküsznek ezekre. Azonban, mint bármely más étrend-kiegészítő fogyasztása előtt, érdemes ezekről is tájékozódni, a hatásuk ugyanis egyénenként eltérő lehet.

A legtöbb olyan altató, mely gyógynövényeket tartalmaz, nyugtató, relaxáló hatású, így segít az elalváshoz szükséges ellazult állapotot elérni. A gyógynövénytartalmú étrend-kiegészítők előnye, hogy sem másnapi levertséget, sem pedig hozzászokást nem okoznak. Azonban ahhoz, hogy kifejthessék a hatásukat, hosszabb idő (minimum egy hét) is szükséges lehet.

Gyógynövények helyett melatonin?

A melatonin nem a hagyományos értelemben vett étrend-kiegészítő, így sokkal szigorúbb szabályozás érvényes rá, mint a gyógynövényekre vagy a gyógyhatásúnak tartott készítményekre. Magyarországon hivatalosan nem is lehet étrend-kiegészítőként forgalmazni, csak gyógyszerként, amelyet vény nélkül árusítanak a patikákban.

Mivel a melatonint hazánkban gyógyszerként tartják nyilván, ez garanciát jelent a tényleges hatóanyag-tartalomra (ez a gyógynövényes készítményeknél időnként kétséges lehet), a hatását nem az anekdotikus feljegyzések és a „hagyományok” igazolják, hanem klinikai vizsgálatok. Sajnos az internetes áruházak virtuális polcain található ellenőrizetlen termékek nagy része ellenőrizetlen és alig tartalmaznak hatóanyagot.

Ki szedjen melatonint?

Bár a melatonint az egészséges emberek, illetve a különböző alvászavarokban szenvedők is szedhetik, különlegesen jó hatással lehet azokra, akiknek az álmatlansága a cirkadián ritmus zavaraira vezethető vissza. Ezek közé tartozik például a jet-lag vagy az éjszakai, illetve váltott műszakos munkavégzéssel összefüggő alvászavar.

Szintén sikerrel és biztonságosan enyhítheti a melatonin az alvászavarokkal összefüggő kellemetlenségeket az idősebbek (55-60 év felettiek) esetében, náluk ugyanis a természetes öregedési folyamat részeként a melatonin-termelődés is lelassul. A melatonint nem kell hosszasan szedni ahhoz, hogy a pozitív hatásait érezhessük, egy-két adag is elég lehet az alvás javításához.

Az alvászavarokat igen körültekintően, az egyéni jellegzetességeket, tüneteket, alapbetegségeket is figyelembe véve kell kezelni, és a gyógynövényes étrend-kiegészítők, illetve a melatonin csak egy része a „tökéletes” terápiának. Azt se feledjük el, hogy a melatonint és a gyógynövény-tartalmú készítményeket akár együtt is alkalmazhatjuk! Mindemellett fontos az egészséges szokások, a megfelelő napi ritmus kialakítása, a megfelelő alvási higiéniához kapcsolódó szabályok betartása.

Hallgassa meg egy alvásszakértő tanácsait:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához