Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Kamaszkori cikluszavar: ezt tehetjük, hogy rendeződjön

pm egkal n 1

Túl hamar vagy túl későn jön meg, kimarad, túl gyenge vagy túl erős a vérzés, netán komoly fájdalommal és más PMS-tünetekkel jár. Termékeny korú nők esetében ilyenkor beszélünk cikluszavarról, amelyet érdemes kezelni. De vajon egy kamaszlánynál is aggódnunk kell, ha ezeket tapasztaljuk?

Serdülőkor: felébrednek a hormonok

A serdülő lányoknál általában a 10. életév környékén kezdődik meg a nemi érés. Ennek során a hipofízis és a petefészkek elkezdenek hormonokat termelni, amelyek nemcsak a látható változásokért (mellek növekedése, testszőrzet megjelenése) felelősek, de a peteérést, valamint a progeszteron és az ösztrogén termelését is szabályozzák. Ezek kiegyensúlyozott, ciklikus működése szabályozza a menstruációs ciklust és a reproduktív rendszer egyensúlyát. Az első menstruáció, az ún. menarche általában 9 és 16 év között következik be; Magyarországon a legutóbbi statisztikai adatok szerint ez 12,5 éves korra tehető.

Szabályos, hogy nem szabályos?

A menstruáció általában 28 naponként jelentkezik, de a ciklus hossza egyénenként 21-35 nap között változhat. Az ennél gyakrabban vagy ennél ritkábban jelentkező vérzést, illetve a 3 hónapig kimaradó menstruációt egy felnőtt nő esetében már cikluszavarnak tekintjük – a serdülő lányoknál azonban nem feltétlenül kell aggódnunk emiatt. A menstruációs ciklus beállása ugyanis összetett folyamat, ezért serdülőkorban még teljesen természetes, ha az első vérzést követő néhány évben rendszertelenül jelentkezik a menzesz. A vérzés erőssége, illetve az azt megelőző PMS-tünetek is igen változatosak lehetnek: előfordulhat, hogy akár hónapok telnek el két vérzés között, és olyan is, hogy az egyik hónapban erős hasi görcsök kísérik azt, míg a másikban szinte panaszmentesen zajlik a folyamat. Orvoshoz csak akkor kell fordulni, ha rendszeresen túl erős, túl hosszúra nyúló a vérzés, illetve olyan komoly fájdalommal jár, amely már a mindennapi életvitelt akadályozza – ezek a tünetek ugyanis jelezhetnek egyéb, a háttérben meghúzódó betegséget (például PCOS-t) is.

Figyeljünk oda az életmódra!

Természetesen más, enyhébb esetekben sem kell tétlenül néznünk, ha a serdülő lányunk cikluszavarral vagy PMS-tünetekkel küzd – főleg, ha őt magát is zavarják ezek. A panaszok mögött ugyanis nemcsak szervi eltérés vagy betegség, hanem életmódbeli tényezők is állhatnak, amelyek rendezése a menstruációs problémákon is segíthet.

Ami serdülőkorban cikluszavart okozhat:
  • szélsőséges fogyókúra vagy étkezési zavarok (anorexia, bulimia),
  • intenzív, megerőltető sporttevékenység,
  • komolyabb érzelmi megrázkódtatás (például szerelmi bánat),
  • túlhajszoltság, stressz.

Valljuk be, ezekkel a problémákkal sajnos elég gyakran találkoznak a fiatalok, és az amúgy is kialakulóban lévő, érzékeny hormonális rendszerük azonnal reagál ezekre. Éppen ezért, ha a probléma nem igényel orvosi beavatkozást, érdemes odafigyelni az életmódra, és betartani pár alapszabályt, amelyek nemcsak a cikluszavarokon, de a kamasz általános testi-lelki állapotán is sokat segíthetnek.

  • Ügyeljünk az egészséges étkezésre! A kiegyensúlyozott, vasban gazdag táplálkozás elengedhetetlen a testi-mentális jóllét fenntartásához, és segít elkerülni a vashiányt is, amely a rendszeres menstruáció megindulásával komoly egészségügyi kockázatot jelent a még fejlődésben lévő serdülő lányok esetében. Ha szükséges, gondoskodjunk a megfelelő vaspótlásról!
  • Mozogjon rendszeresen! A rendszeres testmozgás nemcsak a fizikai egészség megőrzésére, az állóképesség és az immunrendszer megerősítésére szolgál, de kiváló stresszcsökkentő eszköz is.
  • Figyeljünk oda az alvásra és a pihenésre! A kamaszok életviteléből gyakran pont ez a két dolog hiányzik. Pedig ebben a testileg, lelkileg, szellemileg megterhelő, rengeteg változást hozó időszakban még fontosabbá válik a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és pihenés (lehetőleg éjszaka és digitális kütyük nélkül). Talán ezt a harcot a legnehezebb velük megvívni – de mindenképpen megéri!
  • Csökkentsük a stresszt! Ha a fenti tanácsokat el tudjuk fogadtatni a kamaszokkal, azok már önmagukban hozzájárulnak a mindennapi feszültség levezetéséhez és a stressz csökkentéséhez. Ha azonban túl nagy a terhelés, érdemes lehet egyéb stresszcsökkentő technikákat is elsajátítani.
Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához