Ezeket látta már?

Gyógynövények - a csalán

2011.05.30. Módosítva: 2015.11.04.

A népies nevén nagy csalánnak, csípős csalánnak nevezett növény már az ókorban közismert volt, mint halotti leplek szőttese, másrészt mint hasznos gyógynövény csípések, harapások, mérgezések esetén.

Csalán (Urtica dioica)

Gyógynövények - a csalán

Hol él: kétlaki, évelő növény, erdők aljnövényzete, ligeterdők, gyomtársulások tagja, a mérsékelj égöv jellemző növényfaja.

Küllemi leírás: Minden része fullánkszőrökkel borított. Gyökértörzse hosszú, elágazó, hengeres és barázdált. Szára 1 m-nél magasabb is lehet. Levele nyeles, szíves tojásdad alakú, durván fűrészes szélű. Virágzata füzérszerű.

Milyen drog készül belőle: levelei (folium) és gyökérzete (radix) képezi a drogot.

Mit tartalmaz:

A gyökérdrog: szterineket, lignánokat, poliszacharid fehérjepolimert.

A levél és herba: flavonoidokat, fahéjsavakat, ásványi anyagokat, aszkorbinsavat, hangyasavat, a szőrökben pedig acetilkolint, hisztamint, szerotonint.

Mire alkalmazható: A csalánlevél és herba gyakran alkalmazott drog.

Külsőleg: a leveléből készített kenőcs az ekcémás bőrfelületekre jótékony hatással van. Fürdő: A pattanásos bőrt csalánfürdővel kezeljük.

Tea: Csészénként 3 teáskanálnyi drogot öntsünk fel forrásban lévő vízzel, majd 10 perc után szűrjük le. Vértisztító kúrákhoz javasolják, mert alaposan átmossa a veséket. vizelethajtó, továbbá hólyaghurut, reuma, köszvény, bőrbetegségek, hajhullás, magas vérnyomás, gyomorhurut ellen is bizonyítottan jótékony hatással bír.

Gyógyteaként rendkívül sokrétű a felhasználási köre, általános erősítő, vértisztító, vizelethajtó, továbbá hólyaghurut, reuma, köszvény, bőrbetegségek, hajhullás, magas vérnyomás, gyomorhurut ellen is bizonyítottan jótékony hatással

A csalán gyökérzetét (Urticae radix) béta-szitoszterin-tartalma miatt a prosztata jóindulatú daganatának kezelésére alkalmazzák, növeli a vizelet mennyiségét, csökkenti a prosztata térfogatát.

Még mire alkalmazható:

A szépségápolásban fontos szerepet tölt be. Fiatal leveleit arcgőzöléshez használják, a belőlük készült krém bőrtisztító. Zsíros, korpás bőrre különösen hatékony. Mosóvize alkalmas hajhullás és korpásodás megelőzésére, hajzsírosodás ellen.

Kovasav-tartalma erősíti a kötőszöveteket, a körmöket, a hajhagymákat. Levéldrogjának nagy részéből klorofillt állítanak elő. Ez a zöld színanyag adja a levelek színét, minden növényben megtalálható.

Az élelmiszeripar és a gyógyszeripar használja színező anyagként. Fűszerként: Friss leveléből főzelék készíthető, illetve a leveleket megpárolva húsok köreteként fogyasztható.

forrás: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Castleman: Gyógynövény-enciklopédia, wikipedia)

Forrás: EgészségKalauz