Ezeket látta már?

Gyógynövények – a télizöld

2011.05.10. Módosítva: 2016.02.08.

Valószínűleg igen kevesen tudják – így név alapján, hogy e szerény kis növény mögött egy igen fontos, és eredeti magyar gyógyszer bújik meg… Rövidesen kiderül, mire gondoltunk!

Télizöld meténg, kis meténg (Vinca minor)

Gyógynövények – a télizöld

Hol él: a kis meténg az erdőalja, főleg a gyertyános-tölgyes erdőkben él, de parkokban, és kertekben, temetőkben is szép egyszerű "dísznövény".

Küllemi leírás: a meténg örökzöld, évelő növény, ún. félcserje, hajtásai indaszerűen kúsznak, meggyökeresednek. Levelei bőrneműek, elliptikus alakúak, fényesek, keresztben átellenesen állnak. Virága liláskék, ötös szimmetriájú, termése tüsző.

Milyen drog készül belőle: főként leveleiből készül a drog.

Mit tartalmaz: alkaloidokat (vicamin, izonvincamin, vincin, vinpocetin).

Mire alkalmazható? A népgyógyászatban főzete elterjedt volt mint vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és agyi értágító. Egyik alkaloidja (vinpocetin) lett az alapja a 20. század egyik jelentős magyar gyógyszerkutatási sikerének: a Cavintonnak*. Ennek fő javallata az agyi keringés javítása (pl. stroke után), szemészeti és fülészeti keringési problémák kezelése.

* Megjegyzés: gyógyszernevet nagyközönség számára soha nem szoktunk feltüntetni. Most azért tettünk kivételt, mert ez magyar siker, a gyógyszer fejlesztői mind Állami Díjban részesültek annak idején.

(forrás: wikipedia, OGYI)

Forrás: EgészségKalauz