Ezeket látta már?

Ingyen nő az erdőszélen ez a gyógynövény, így vesse be köhögés ellen

csipkebogyó, gyűjtése, szárítása, köhögés ellen

Magas C-vitamin-tartalma miatt ez az egyik legkeresettebb gyógynövény.

A nálunk leginkább elterjedt vadrózsa és rokon fajai főként a hegyvidékek, kopár, cserjés domboldalain, erdőszélen, legelőkön nőnek, másutt sövénynek ültetik, kultúraként is. Szinte bárhol megtalálható!

Csipkerózsa, csipkebogyó, vadrózsa (Rosa canina)

Küllemi leírás: A cserje 2-3 m magasra megnő, ágaik ívesen hajló, tüskés ágak. A levelek összetettek, 5-7 levélkéből állnak, amik szárnyaltak. A virág 3-4 cm átémérőjű, ötös szimmetriájú, fehér vagy halványpiros színű, május-júniusban virágzik. Termése álbogyótermés, tojás, körte vagy gömb alakú, húsos falú, éréskor meggypirosra színeződik.

Milyen drog készül belőle: a fenti álbogyótermés képezi a drogot, részben egyszerűen megszárítva, részben pedig tisztított formában, (magokat, szőröket eltávolítják), mint csipkehús.

Mit tartalmaz: kb. 0,5-1% C-vitamint, 10-20% cukrot, 10% pektint, 3% alma- és citromsavat, vasat, magnéziumot, illóolajat, cseranyagot, nyomokban egyéb vitaminokat.

Olvasson tovább! Ennyi mindenre jó a szegfűbors és a szerecsendió!

Mire jó a csipkebogyó?

Felhasználásának igen tág tere van: gyakran teaként fogyasztják, de készül belőle íz, bor, pálinka, likőr, sőt készülhet mártás és leves is. Főként C-vitamin tartalma miatt kedvelt, bármely más vad- vagy kerti növénynél többet tartalmaz!. Tehát elsősorban a megfázásos, hűléses betegségek időszakában igen hasznos, ily módon immunerősítő is, de alkalmazható vese- és hólyagbántalmak, hurutos megbetegedések, bélhurut, hörghurut esetén, valamint epe- és májproblémákban is.

Az élelmiszeriparban szintén kedvelt: szörpök, borok stb. formájában is kapható.

Csipkebogyó gyűjtése, szárítása

A piros csipkebogyót szeptembertől októberig érdemes gyűjteni. A bogyón lévő szőrök irritációt okozhatnak, ezért célszerű kesztyűt húzni. Ha teának szeretnénk a csipkebogyót eltenni, akkor a termést ki kell szárítani. Ezt a legegyszerűbben egy aszalógépben tehetjük meg. Ha az nincsen otthon, akkor nyitott sütőajtónál alacsony hőfokon is kiszáríthatjuk a csipkebogyót.

forrás: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Castleman: Gyógynövény-enciklopédia

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz