Ezeket látta már?

Orbáncfű: nemcsak a hangulatot javítja, de napégés ellen is bevethető

orbáncfű, gyógynövény, gyógytea, szorongás, napégés

Meglepő módon, nemcsak belsőleg, a szorongás és a hangulatzavarok ellen lehet hasznos az orbáncfű, de külsőleg, bőrproblémák kezelésére is alkalmazható!

Az EgészségKalauz a témában Lencsés Rita gyógynövényszakértőt kérdezte.

Orbáncfű: miről ismerhető fel?

Az orbáncfű szinte mindenhol megtalálható, erdőn, mezőn, legelőkön. Az orbáncfű szára 50-80 cm magasra is megnő, kemény, egyenes, hengeres, felső részén már dúsan elágazó. Levelei a szárakon keresztben átellenesek, 2-3 cm hosszúak, keskeny kerekdedek, tojásdad alakúak, ép szélűek. Egyik összetéveszthetetlen ismertető jegye, hogy levelei sűrűn pontozottan áttetszőek, mintha ezernyi tű szurkálta volna meg őket. Virágzata a növény felső részén dús, sárga színűek, öt szirommal rendelkeznek, és sátorozó bogernyőben rendeződnek.

"A virágzás előtt a bimbói barnásak, ha szétnyomjuk az ujjainkkal, barna festékanyagot engednek, ami megfogja a bőrünket. Ez a másik ismertető jele a növénynek. Már kora júniustól egész nyáron át virágzik. Termése tojásdad tok." - emelte ki a gyógynövényszakértő.

Mire jó az orbáncfű?

Az orbáncfű felhasználható része a virágos hajtása, melyet délelőtti órákban, félig vagy teljesen nyílt állapotban érdemes gyűjteni.

Lencsés Rita kiemelte, hogy csak annyit vágjunk le róla, amennyit mindenképp felhasználunk. Később hoz új oldalhajtásokat. "Könnyen összetéveszthető más mezei virággal! A növényi részt száríthatjuk teának, vagy külsőleges felhasználásra készíthetünk belőle orbáncfű olajat." - hangsúlyozta a szakértő. Az orbáncfűből készült tea segíthet csökkenteni a gyulladást, de fekélyes megbetegedésekre (gyomor-bél), vérzéscsillapításra, magas vérnyomásra, emésztési problémákra, máj- és vesebántalmakra is jó lehet. Ezen kívül az orbáncfű epehajtó, epeürülést fokozó, epegörcsoldó hatással is rendelkezik.

Sok a stressz, depresszióra hajlamos? Így használja az orbáncfüvet - olvasson tovább!

"Krónikus hasmenésre, irritábilis bélszindrómára is ajánlott az orbáncfű alkalmazása, akár magában vagy teakeverékben. Emellett igen ismert hangulatjavító, nyugtató hatású gyógynövény. Fontos! Fogyasztása ellenjavalt hormonális készítmények, antidepresszánsok szedése mellett! Fényérzékenyek sem fogyaszthatják!" - hangsúlyozta Lencsés Rita.

Orbáncfű: így készítsünk belőle teát

Az orbáncfű tea elkészítéséhez egy evőkanálnyi orbáncfüvet 3 dl vízzel kell leforrázni és legalább 15 percig lefedve ázni hagyni. Leszűrve fogyasztható napi akár 3 alkalommal.

A gyógynövényszakértő kiemelte, hogy külsőleg tea formájában lemosóként alkalmazhatjuk fekélyes, felfekvéses vagy nehezen gyógyuló sebek kezeléséhez, mivel hámosító, fájdalomcsillapító, antibakteriális hatású. Öblögetőszerként megszünteti a torokgyulladás és fogínysorvadás tüneteit. Égési sebeknél, napégésre főként olajban áztatott változatát alkalmazzuk.

Forrás: egeszsegkalauz.hu