Ezeket látta már?

Ennyi idő kell ahhoz, hogy a szervezete igazán kiheverjen egy antibiotikumkúrát

bélflóra, antibiotikum, baktériumok, bélbaktériumok

Az antibiotikumkúra jelentősen megváltoztathatja a bélflóránk összetételét. Elmondjuk, mit tehet ellene!

Már 70 éve tudjuk, hogy az antibiotikummal fel lehet venni a küzdelmet különböző bakteriális fertőzések ellen, miközben világszerte drámaian lecsökkentették a betegségek és halálozások arányát. Mivel sokan használják, a fertőző organizmusok képesek alkalmazkodni az antibiotikumhoz, ami csökkentheti a gyógyszer hatékonyságát. Ráadásul a még a bélflórára is hatással lehet.

Egyetlen antibiotikumkúrának is hosszú távú a hatása lehet

Egija Zaura, holland mikrobiológus professzor 66 angol és svéd beteget vizsgált meg, akiknek különböző antibiotikumot írtak fel. A résztvevők véletlenszerűen kaptak: ciprofloxacint, clindamycint, amoxixillint/minorcyclinet, vagy placebot.

A kutató nyál és székletmintát vett közvetlenük az antibiotikumkúra kezdeténél, majd 1, 2, 3 és 12 hónap elteltével is. A laboratóriumi vizsgálatok során 389 széklet és 391 nyálmintában találták meg a baktériumokat.

A gyógyszerek hatására megnő az antibiotikumrezisztens gének száma, és emellett hónapokra képes megváltoztatni a bélflóra baktériumok összetételét. Mindez a szájban pár hét alatt vissza tud állni a normális állapotra.

A belünkben lévő baktériumokra szükségünk van: vannak olyan a baktériumok, amik butirátot termelnek, ami a belső gyulladások, rák és stressz ellen veszi fel a harcot. Akik clindamycint szedtek, azoknak a bélflórájuk már 4 hónap, míg akik ciproflocaxint kaptak, azoknak egy év alatt állt helyre. A szájüregben mindez akár egy hét alatt végbement.

Az amoxicillin nem volt hatással sem a száj-,sem a bélflórára, de használóiban termelődött a legtöbb antibiotikum-rezisztens gén.

Antibiotikum: csak ha tényleg muszáj

Valószínűleg a bélflóránknak azért nehezebb helyreállni, mert hosszabb ideig van hatással rá az antibiotikum.

Az antibiotikumokat tényleg csak akkor használjunk, ha szükséges. Egyetlen antibiotikumkúra is drasztikus változásokat tud okozni a bélflóránkban. Jelenlég még nem tudunk mindent túlélni antibiotikum nélkül, ez persze nem kérdés. De vannak olyan helyzetek, amikor nem szabad őket használni, főleg, ha nincs tényeken alapuló bizonyíték rá.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mennyit ér a folyadék, a rost és a jó baktérium székrekedés esetén?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

székrekedés

Forrás: MedicalNewsToday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához