Ezeket látta már?

Anyai hormonszedés - betegségkockázatok a lányoknál

2011.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Gyakoribbak a termékenységi problémák és egyes ráktípusok azoknál a nőknél, akik édesanyja születésüket megelőzően egy szintetikus ösztrogént tartalmazó, DES elnevezésű hormont kapott, amelynek forgalmazását 1971-ben megszüntették.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmányhoz olyan nőket vizsgáltak, akik magzati korukban, még a méhen belül a dietilstilbösztrol (DES) hormon hatásának voltak kitéve. A szert abban a téves hitben adták az állapotos nőknek, hogy segítségével megelőzhetik a vetélést.

Anyai hormonszedés - betegségkockázatok a lányoknál

Az amerikai Nemzeti Rákintézet kutatói több orvosi központtal együttműködve 6500 nő egészségét követték nyomon, köztük 4600 olyan nő volt, akik születésük előtt DES-nek voltak kitéve.

Megállapításaik szerint ezeknél a nőknél megemelkedett tizenkét orvosi állapot kockázata, köztük például kétszer gyakoribb volt a terméketlenség, ötször több a koraszülés és 40-szer egy ritka hüvelyrák, a világos sejtes adenokarcinóma előfordulása.

Becslések szerint az Egyesült Államokban 5 és 10 millió között lehet az érintettek száma, azoké a nőké és magzataiké, akik a DES hatásának ki voltak téve évtizedekkel ezelőtt.

Forrás: MTI