Ezeket látta már?

Gyógyszervizsgálatok: épp azokat nem vizsgálják - akiket igazán kellene!

A világ népessége öregszik, ennek megfelelően mind többen szorulnak közülük gyógyszeres kezelésre, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízásából végzett tanulmány adatai szerint azonban a gyógyszervizsgálatokban az időskorúak szinte sosem vesznek részt.

Antonio Cherubini és munkatársai a világ orvosi szakirodalmának azon gyógyszervizsgálatait tanulmányozta, amelyek a szívelégtelenség kezelésének kérdésével foglalkoztak. Tapasztalataik szerint az új gyógyszerek hatásvizsgálata során a humán kipróbáláskor szigorú korhatárt érvényesítenek a kutatók. Ez a korcsoport rendszerint lényegesen fiatalabb, mint a leendő gyógyszerhasználók kora.

Gyógyszervizsgálatok: épp azokat nem vizsgálják - akiket igazán kellene!

Az első gyógyszervizsgálatok igen gondos megfigyelés mellett folynak, a mindennapi orvosi gyakorlathoz képest sokkal több ellenőrző mérést hajtanak végre, ezért a későbbi gyógyszerhasználat akkor biztonságos, ha olyanokat tanulmányoznak ilyenkor, akik a későbbi gyakorlatban hasonló terápiában részesülnek.

Ugyanakkor a gyógyszerek kipróbálását végző kutatók csak olyan betegekkel dolgozhatnak, akik kizárólag a szóban forgó betegség miatt kerülnek kezelésre, ez pedig idős korban mind ritkább. Az új gyógyszerek vizsgálata a molekula kiválasztásától a gyógyszertárba kerülésig 10-15 év. A vizsgálatok tökéletesen azonos terv szerint számos országban azonos módon kiválasztott betegekkel történnek.

Gyógyszervizsgálatok időskorban

Több olyan probléma is van a gyógyszerkipróbálások kapcsán (humán gyógyszervizsgálati fázisok), amely említést érdemel:

ezek közé tartozik a gyermekkor, a terhesség és az időskor.

Gyógyszerterápiás rovatunkban már mindegyikről írtunk külön-külön is, most csak röviden az időskor problémáiról.

Időskorban - ha leszámítjuk a betegségeket - általában is csökken a szervezet alapanyagcseréje, a lebontó funkciók is lassabbak, ez gyógyszerekre vonatkoztatva általában dóziscsökkentést igényel, pontosabb odafigyelést.

Az időskori gyógyszerelés jelentős problémája még a "compliance", tehát a beteg együttműködő készsége, magyarán hogy beveszi-e egyáltalán a gyógyszert, vagy nem akarja, elfelejti - esetleg ki sem váltotta...

Cherubini és munkatársai a WHO gyógyszervizsgálati nyilvántartásában 251 olyan tanulmányt talált, mely a korosodó emberek szívelégtelenség okozta panaszainak kezelésével foglalkozott. Minden esetben megvizsgálták, hogy volt-e valamilyen indokolható szempont, melynek alapján az időseket kizárhatták a vizsgálatból. Az Archives of Internal Medicine által közölt tanulmányuk szerint a gyógyszervizsgálatok negyedéből mesterséges korhatárral zárták ki az idős embereket, illetve 43 százalékban szerepelt egy vagy több egyéb kizáró ok is.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához