Ezeket látta már?

Ezért kell az antibiotikum mellé probiotikumot is szedni!

probiotikum, antibiotikum, fertőzés

A probiotikumok segítenek az antibiotikum szedése mellett jelentkező hányás, hasmenés, húgyúti vagy hüvelyi fertőzés megelőzésében, már ha betartunk néhány szabályt. Mire ügyeljünk?

Érdemes a probiotikumot már akkor megvenni, amikor az antibiotikumot kiváltjuk a gyógyszertárban, s a használatát is a gyógyszerrel együtt megkezdeni. A megfelelő összetételű termék kiválasztásához kérjük a kezelőorvos vagy a gyógyszerész tanácsát, hiszen manapság már egyre több speciális problémára (pl. gombás fertőzés, hasmenés, irritábilis bél szindróma, ekcéma) ajánlott kombináció van forgalomban.

Probiotikum: íme a 6 legjobb probiotikum, ami rendbe teszi az emésztését - kattintson!

Mikor vegyük be a probiotikumot?

Nem mindegy, mikor vesszük be. Ha az antibiotikummal egy időben, akkor a betelepítésre szánt jó baktériumok közül a gyógyszer a rá érzékenyeket könnyen elpusztíthatja, vsizont kevesebb hatóanyag marad a kórokozók ellen. Ahhoz, hogy mindkét készítmény a lehető legjobban elláthassa a feladatát, tartsunk legalább két óra szünetet a bevételük között.

Az antibiotikumok között vannak, amelyeket étkezés előtt, közben vagy után kell beszedni, erre az orvos vagy a gyógyszerész is felhívja a figyelmet. Az előírások betartása nemcsak a gyógyszer hatékonyságát segíti elő, de a kellemetlen mellékhatásoktól is véd. A probiotikumokat általában evés után tanácsos bevenni, ezzel ugyanis csökkenthetjük a gyomorsav károsító, pusztító hatását.

Tartsuk hidegen a probiotikumot

Már vásárláskor érdemes ellenőrizni, hogy megfelelő hőmérsékleten tárolják-e a kiválasztott probiotikus készítményt, otthon pedig hűtőszekrénybe tenni, ha így szól az előírás. Az is fontos, hogy mielőtt bevesszük, hideg itallal vagy étellel keverjük el, mert ha például forró teába rakjuk, azzal megölhetjük a mikroorganizmusokat.

Tartsuk be az orvos utasítását

Az antibiotikumot mindig az orvosi előírásnak megfelelően használjuk, ne hagyjunk fel korábban a szedésükkel akkor sem, ha úgy érezzük, hogy már jobban vagyunk. Ilyen esetben ugyanis a kórokozó a szervezetben marad, újjáéled, és sokkal erősebben támad, mint korábban. Részben ez is lehet az oka az ún. szuperbaktériumok kialakulásának, amelyeket már semmilyen ismert antibiotikummal nem tudnak kezelni.

Milyen antibiotikum mellé nem érdemes probiotikumot szedni?

A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (Febesz) egy korábbi tesztje során négy, gyakran használt antibiotikum hatóanyaggal – ampicillin, sulfametoxazol, metronidazol, gentamicin – kapcsolatban is végzett vizsgálatokat.

Ismerje meg jobban a probiotikumokat! Olvasson tovább!

Kiderült, hogy a különböző probiotikumos készítményekre ezek más-más hatással vannak. Nem árt tudni, hogy a metronidazol például nem pusztította el a termékekben lévő élő mikroorganizmusokat, a sulfametoxazol bizonyos baktériumtörzseket elölt, másokat nem, ám az ampicillin és a gentamicin minden baktériummal végzett.

Amennyiben tehát az utóbbi két hatóanyag valamelyikét tartalmazza a gyógyszerünk, a vele együtt szedett probiotikumos készítmények nem lesznek hatásosak.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához