Ezeket látta már?

Antibiotikumok a „szuperbaktériumok” ellen

2010.01.13. Módosítva: 2015.11.04.

A linezolid hatóanyagtartalmú új generációs antibiotikum azzal a megjegyzéssel került forgalomba, hogy alkalmas a más antibiotikumokra már rezisztens baktériumok elpusztítására is.

Antibiotikumok a „szuperbaktériumok” ellen

A linezolid, egy speciális, szintetikus úton előállított új antibiotikum, amely az ún. Gram-pozitív baktériumokra hat. Ezek között számos olyan kórokozó található, amely a kórházban szerzett, súlyos, akár életet veszélyeztető fertőzéseket okozza, mint pl. bőr- és lágyrészfertőzések, szepszis (vérmérgezés), húgyúti fertőzések, illetve tüdőgyulladás.

Melyek ezek a veszélyes baktériumok? A streptococcusok, enterococcusok, és staphylococcusok (mint pl. a Staphylococcus aureus, másnéven arany staphylococcus, mivel mikroszkópos vizsgálatakor aranyszínűnek látszik.)

Antibiotikumok a „szuperbaktériumok” ellen

Az antibiotikumokra rezisztens "szuperbaktériumok" – ilyen pl. a vancomycin rezisztens Enterococcus (VRE), és a meticillin rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) - jelenleg mindkettő nagyon nagy kihívást jelent az orvoslásnak, és persze a gyógyszeriparnak is, számos súlyos kórkép – és haláleset okozói.

Mit jelent az antibiotikum-rezisztencia?

A baktériumok azon sajátsága, amikor az antibiotikumok már nem hatnak rájuk, nem képesek sejtfalukat megbontani, elpusztítani. Mi ennek az oka? Az elmúlt évtizedekben az "antibiotikum-éra" alatt az orvosok (és a betegek) részéről volt egyfajta antibiotikum-túlhasználat, mondhatnánk, hogy gátlástalanul kerültek alkalmazásra az antibiotikumok, akár kellett – akár nem... Ez teremtette meg annak alapját, hogy az antibiotikumokra ellenálló, tehát rezisztens baktériumfajok alakultak ki az évek során.

Ez a nem átgondolt gyógyszerelés egészen Alexander Fleming (penicillin, 1928) felfedezésétől tartott a 70-es évekig, amikor először bukkantak fel a világon halálos betegséget okozó – antibiotikumokra rezisztens ún. szuperbaktériumok, orvosi elnevezéssel probléma-baktériumok.

Érdekes módon, főként a kórházi környezetben jelentkeztek ezek a baktériumok, - ahová amúgy is a súlyosabb esetek kerülnek kezelésre – és megfigyelték, hogy igen súlyosnak minősülő fertőzések adódtak elő, mint pl. a bőr- és lágyrészfertőzések, a vérkeringést érintő fertőzések és vérmérgezés, a légúti fertőzések közül főként a tüdőgyulladás, és súlyosabb húgyúti fertőzések is. Megszaporodott a kórházi fertőzésekben meghalt betegek száma is.

A vancomycin antibiotikumot a múlt század 50-es éveiben fejlesztették ki, kimondottan a probléma-baktériumok, tehát a nagyon erősen rezisztens fajok kezelése céljából. Jól hatott a rettegett Enterococcus és Staphylococcus fertőzésekben. A baktériumok "evolúciója" révén számos más faj is változott, mutálódott, további szuperbaktériumok jöttek létre az évek során. Ezek már a vancomycinre is rezisztensekké váltak.

Antibiotikumok a „szuperbaktériumok” ellen

A jelenlegi orvosi szemlélet szerint a legnagyobb veszélyt a már említett VRE és MRSA baktériumfajok jelentik. A statisztikák szerint napjainkban a Staphylococcus aureus törzsek 25-40%-a meticillin-rezisztens. Ausztráliában pl. egyre nő az MRSA fertőzések száma, és előfordult az is hogy egy kórházi VRE "járvány" miatt be kellett zárni egy vezető klinika intenzív osztályát.

Antibiotikum rezisztencia – lássuk a tényeket!

  • Antibiotikum-rezisztencia miatt többen meghalnak évente, mint közúti balesetekben.
  • Minden négyből egy kórházban szerzett vérmérgezéses beteg e fertőzés miatt hal meg.
  • Minden évben mintegy 150.000 betegnél fordul elő, hogy orvosi kezelés közben – tehát kórházi körülmények között – szerzi a fertőzést.
  • Évente kb. 14,5 millió receptre írnak fel antibiotikumokat a háziorvosok. (mindezek ausztrál adatok, a szerk.)

Évente kb. 14,5 millió receptre írnak fel antibiotikumokat a háziorvosok. (mindezek ausztrál adatok, a szerk.)

Miért hasznos a linezolid?

A Canberrai Állami Kórház Fertőző és Mikrobiológiai Osztályának vezető főorvosa, Dr. Peter Collignon szerint: "egyes ausztrál kórházakban a kimutatható staphylococcus törzsek több, mint fele már rezisztens a szokványos antibiotikumokra. Láttunk újabban már olyan törzset is, amely a "páncélszekrény" antibiotikum vancomycinre is rezisztens volt. A linezolid forgalomba kerülésével végre egy új fegyver került a kezünkbe..."

A linezolidot Ausztráliában csak a kormány által ellenőrzött speciális gyógyszerrendelés terhére adják jelenleg, 100, igen súlyos betegen, aki között vannak pl. már végtag-amputációra várók, vagy végstádiumúnak tartott esetek, mind antibiotikum-rezisztencia következményeképpen. Világszerte is csekély egyelőre a linezolid-kezeltek száma, pillanatnyilag nem haladja meg a 140.000 esetet (Európa, Latin-Amerika, USA, Ázsia).

"Különleges gyógyszer, jelenleg unikumnak tartjuk – igen hasznos a nagyon súlyos, az életet veszélyeztető fertőzések kezelésében, olyan esetekben, amelyek már minden ismert antibiotikumokra rezisztensek voltak. Egyes betegeknél ez volt az egyetlen kezelési lehetőségünk a probléma-baktériumok esetén" – teszi hozzá Dr. Collignon.

Hogyan hat a linezolid?

A vegyület szintetikus származék, az ún. oxazolidinon csoport első képviselője. Ez a szer teljesen új hatásmechanizmussal hat a baktériumokra – az eddig ismert szerekhez képest.

A régóta alkalmazott antibiotikumok, mint pl. a penicillin, természetes anyagokból (pl. penész) származtak, és néha véletlenül derült ki, hogy antibakteriális hatást fejtenek ki. Később, más antibiotikumokat már tudatosan fejlesztettek: meglévő vegyületek szerkezet-módosítása révén. Pl. a methicillin és flucloxacillin a penicillin-struktúra alapján készült a szintetikus laboratóriumokban.

A linezolid tehát egy szintetikus molekula, amely a baktériumok fehérjeszintézisét gátolja, ezáltal elpusztítja azokat. Speciális "molekulatervezéssel" úgy készült, hogy egy – eddig nem ismert ponton – gátolja a baktériumok szaporodását, éppen a fenti fehérjeszintézis-gátlás révén. Ebben eltér a korábban alkalmazott antibiotikumoktól.

A linezolid tehát eredeti, ún. originális molekula, a gyártó cég állítása szerint, mivel szintetikus molekula, nincsen természetes analógja, épp ezért nem valószínű, hogy bármely forgalomban lévő antibiotikummal kereszt-rezisztenciát mutatna.

Hogyan alkalmazzák a linezolidot?

A linezolid a jelenlegi orvosi szemlélet szerint "utolsó mentsvár" tehát csak és kizárólagosan akkor adható, ha már minden egyéb antibiotikum kezelés csődöt mondott, vagy esetleg allergiás azokra, és a gyógyszer csak kórházban alkalmazható, tehát az ambuláns ellátásban, azaz járóbetegeken napjainkban nem.

Pontosan a rezisztencia kialakulásának elkerülésére dolgozták ki a fenti korlátozó rendelkezéseket.

Dr. Collignon szerint: "itt is az a kritikus kérdés, mint a más antibiotikumoknál volt, hogy ne kerülhessen a gyakran rendelt antibiotikumok körébe, ne írhassák fel pl. háziorvosok, így talán elkerülhető a rezisztencia kialakulása."

A linezolid injekcióban és tabletta formájában is elérhető. (Megjegyezzük, hogy az injekciós adás, pl. az intravénás injekció is rejthet magában fertőzésveszélyt). A tabletta ún. biológiai hasznosíthatósága igen jó, tehát jól felszívódik a szervezetben. Így a betegek is gyorsabban gyógyulnak, hamarabb elbocsáthatóak a kórházból, nem szorulnak parenterális (injekciós, infúziós) kezelésre.

A kezelés átlagos időtartama két hét, természetesen függ a kórházi fertőzés súlyosságától, és attól, melyik szervet érinti. (Pl. a vérkeringést érintő Staphylococcus aureus fertőzés.)

Forrás: MyDoctor